Opoziţia a stat doar câteva minute la consultări

Consultările şefului statului cu partidele parlamentare au durat aproximativ o oră şi jumătate, cea mai mare parte a întâlnirii desfăşurându-se în absenţa reprezentanţilor PNL, PSD şi PC. Reprezentanţii celor trei partide au ieşit, ieri, de la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu pe tema revizuirii Constituţiei, organizate la Cotroceni, la câteva minute de la începutul întâlnirii, fiind nemulţumiţi că a fost invitat şi grupul parlamentar al independenţilor. Şeful statului a spus că nu este adeptul revizuirii Constituţiei doar în limitele celor două întrebări ale referendumului din noiembrie 2009, el opinând că este necesar, în plus, să se elimine unele confuzii şi să se stabilească limitele de separaţie ale puterilor statului. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru reorganizarea administrativă a României care să favorizeze finanţarea proiectelor regionale. El a arătat că actuala organizare administrativă a României a fost justificată de sistemul de dinainte de 1989, dar ea nu mai poate "duce" nici măcar proiecte regionale. Pe de altă parte, şeful statului a anunţat că invită din nou liderii PNL şi PSD la consultări, azi, de la ora 18.00, la Cotroceni. Băsescu a spus că înţelege poziţiile lui Antonescu şi Ponta. "Sunt reacţii de început, de preşedinţi proaspăt aleşi", a spus Băsescu, menţionând că aceştia vor să-şi defineacă, prin astfel de acţiuni, poziţia faţă de Guvern.

 

Mandat neafectat de noua Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în debutul consultărilor cu partidele parlamentare de la Palatul Cotroceni, că mandatul său nu va fi afectat de viitoarea Constituţie, subliniind că orice altă abordare devine superfluă. "Aş avea o mare rugăminte, cel puţin în ceea ce mă priveşte - nimeni să nu considere că vreau să impun un anumit model de Constituţie. Din punctul meu de vedere, mandatul meu nu mai este afectat de noua Constituţie. Eu îmi duc mandatul pe această Constituţie. De aceea, orice abordare de genul preşedintele vrea să îşi întărească puterea este superfluă, pentru că nu am legătură cu viitoarea Constituţie", a declarat Traian Băsescu, înainte ca reprezentanţii PNL, PSD şi PC să părăsească reuniunea. El a mai spus că pachetul subiectelor propuse pentru consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, începând de la revizuirea Constituţiei, până la trecerea legilor prin Parlament, sunt procese care pot fi depolitizate.

 

UDMR susţine bicameralismul

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Tanczos Barna, a declarat, ieri, după consultările cu preşedintele Traian Băsescu, că Uniunea rămâne consecventă în susţinerea ideii de bicameralism. "Am spus poziţia UDMR cu privire la organizarea statului şi revizuirea Constituţiei, am precizat că suntem parteneri pentru revizuirea Constituţiei, că suntem parteneri pentru reducerea numărului de parlamentari, după o analiză bine gândită, însă trebuie să precizăm faptul că suntem consecvenţi în ceea ce priveşte punctul nostru de vedere cu privire la bicameralism", a spus Tanczos Barna. "Credem că România are nevoie de un sistem bicameral real. Credem că este nevoie de a doua Cameră care să fie un for care să reprezinte regiunile", a adăugat reprezentantul Uniunii.