Alegeri la PNL Oradea
Miercuri, 24 februarie, de la ora 18.00, la Filarmonica de Stat din Oradea, se vor desfăşura alegerile pentru stabilirea noii conduceri a organizaţiei municipale a PNL. În prezent, organizaţia este condusă de primarul Ilie Bolojan, care asigură interimatul din luna februarie a anului trecut. Liberalii orădeni vor trebui să aleagă, pe lângă noul preşedinte, şi pe cei 15 membri ai Biroului Politic Municipal. Candidaturile se pot depune până cel târziu luni, 22 februarie, ora 18.00. Pentru ca alegerile să se poată desfăşura, la Conferinţa Municipală trebuie să participe cel puţin jumătate plus unul din cei aproximativ 600 de membri ai organizaţiei. Dintre candidaţii la un loc în Biroul Politic Municipal, primii patru care vor obţine cele mai multe voturi vor deveni, automat, vicepreşedinţi ai organizaţiei. Până acum, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al PNL Oradea este Ilie Bolojan.

Năstase, rugat să candideze la şefia partidului
Peste 20 de parlamentari ai PSD îi cer lui Adrian Năstase să revină asupra deciziei şi să candideze la funcţia de preşedinte al partidului, a declarat ieri deputatul Florin Iordache. Acesta a precizat că există şanse ca Adrian Năstase să candideze la preşedinţia PSD "în condiţii normale şi rezonabile" ale Statutului partidului. Potrivit lui Florin Iordache, "condiţiile normale ale Statutului" înseamnă "decuplarea alegerii preşedintelui partidului de lista cu vicepreşedinţi". "Preşedintele să fie ales pe un buletin de vot, iar vicepreşedinţii, pe alte buletine de vot", a explicat Florin Iordache. El a mai spus că Geoană a fost "un preşedinte foarte slab", care "întotdeauna s-a ascuns în spatele vicepreşedinţilor, iar vicepreşedinţii, în spatele său". De asemenea, Iordache a mai spus că, dacă Năstase va candida la funcţia de preşedinte al PSD, este posibil ca Victor Ponta să se retragă din această cursă.

Preşedintele şi vicepreşedinţii, aleşi separat
Delegaţii la Congresul extraordinar al PSD din 20 februarie vor alege, mai întâi, preşedintele partidului, după care, în altă procedură de vot, vor decide, de pe lista prezentată de câştigător, ceilalţi membri ai conducerii centrale. Surse din PSD au declarat că liderii de organizaţii judeţene pro-Geoană au decis, ieri, la o nouă întâlnire cu acesta, ca alegerile de la congresul din 20 februarie să aibă loc în două etape. Iniţial, susţinătorii lui Geoană stabiliseră şi impuseseră, prin vot, la CExN, varianta ca votul pentru preşedinţia PSD să echivaleze, automat, şi cu votul pentru o echipă de conducere propusă de fiecare candidat, pe liste în care să figureze prim-vicepreşedintele, secretarul general, cei 15 vicepreşedinţi şi ceilalţi membri ai BPN. După discuţia de ieri, varianta stabilită de susţinătorii lui Geoană a fost ca fiecare candidat să prezinte Congresului o listă cu mai mulţi candidaţi la fiecare funcţie de conducere, din care delegaţii să poată alege. Din lista celui declarat câştigător se vor alege un prim-vicepreşedinte, un secretar general, 15 vicepreşedinţi şi alţi 15 membri ai Biroului Permanent, asimilaţi funcţiilor de secrerari executivi naţionali.