Deputatul Dan Iosif a încetat din viaţă
Deputatul PSD Dan Iosif a încetat din viaţă, ieri dimineaţă, din cauza unui cancer pulmonar de care suferea de mai mulţi ani. Revoluţionar, unul dintre liderii manifestaţiilor din decembrie 1989 şi membru al primelor structuri ale statului de după Revoluţia din 1989, Dan Iosif a fost ulterior parlamentar PSD şi consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Ion Iliescu. Până în 1900 a fost electronist, până în 1992 senator, următorii patru ani consilier, între 1996 şi 2000 a fost şef de birou senatorial, iar până în 2004 consilier de stat. Din decembrie 2004, Dan Iosif a fost deputat ales pe listele Uniunii Naţionale PSD-PUR.

PD organizează Convenţia Naţională
PD a convocat pe 15 decembrie Convenţia Naţională pentru a aproba Statutul şi Programul noului partid, PDL, la care vor lucra echipele de negociere ale celor două formaţiuni. "Colegiul Director a mandatat BPN, cu 52 de voturi «pentru», 2 abţineri şi 2 «împotrivă» să realizeze, împreună cu PLD, un nou partid politic afiliat PPE, care să reprezinte cel mai puternic partid din România", a anunţat liderul democrat, Emil Boc. La rândul său, liderul PLD, Theodor Stolojan, a precizat că delegaţia Permanentă a convocat Congresul extraordinar al PLD, pe 15 decembrie, în care să se adopte Statutul şi Programul noului partid.

Surprindere şi scepticism în PLD Bihor
Conducerea PLD Bihor oscilează între surprindere şi scepticism în ceea ce priveşte reuşita şi chiar raţiunea fuziunii dintre formaţiunea pe care o reprezintă şi Partidul Democrat. Preşedintele liberal-democraţilor bihoreni, Gavril Grebenişan, a declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX, că nu atât fuziunea este cea care îl surprinde, ci momentul anunţării ei, fiindcă "discuţii despre fuziunea cu PD au existat încă de la înfiinţarea PLD", când se vorbea despre realizarea unui pol puternic de centru-dreapta. "Încă nu ne este clar cum vom proceda în plan local, cum vom organiza noul partid împreună cu colegii din PD, dar sper că vom afla de la liderii centrali ai partidului", a spus peşedintele PLD Bihor. Vicepreşedintele PLD Bihor, Ioan Hulea, s-a arătat surprins chiar şi de rostul noului partid. "Recunosc că nu mai înţeleg nimic din ce fac liderii noştri de la Bucureşti. La înfiinţarea PLD, domnul Stolojan promitea că formaţiunea noastră a fost creată pentru a face politică liberală, de dreapta. Acum nu ştiu dacă în noul partid vom face noi politică liberală", a declarat Ioan Hulea corespondentului MEDIAFAX. Vicepreşedintele PLD Bihor a spus că există riscul demobilizării celor care au muncit pentru partid. "Şi mie începe să-mi pară rău că am cheltuit atâta energie în politică", a spus Hulea.

Traian Băsescu, un Zeus al politicii româneşti
Liderul PSD Bihor, Mihai Bar, consideră că scena politică românească va fi mai bogată prin prezenţa, deloc surprinzătoare, a partidului prezidenţial - PDL. Cu toate acestea, social-democratul bihorean se declară "consternat" că PD, partid care se laudă cu spiritul democratic în luarea deciziilor de partid, a hotărât fuziunea cu un alt partid fără a-şi consulta mai întâi organizaţiile teritoriale. "Iată că preşedintele de facto al PD, Traian Băsescu, care întâmplător este şi preşedintele tuturor românilor, a impus în caracteristicu-i spirit dictatorial fuziunea PD-PLD. Această situaţie seamănă leit cu vremurile când ne aliniam toţi la comanda conducătorului iubit, iar cine ieşea din rând era aspru sancţionat şi reeducat", susţine Bar. Acesta se întreabă ce doctrină va avea noul partid şi ce familie europeană îl va accepta: popularii sau liberalii?

"Nu înţeleg de ce şi-au mai ales preşedinte"
Fostul preşedinte al PC Bihor, Octavian Bara, consideră că unificarea PD cu PLD s-a făcut în pripă, trebuind mai întâi să clarifice ideologiile celor două formaţiuni. "Nu înţeleg de ce şi-au mai ales preşedinte. Trebuia doar să numească doi vicepreşedinţi, pentru că preşedintele ştim cine este", a declarat Bara. Acesta estimează că noua construcţie politică va determina plecări din cele două partide ale celor nemulţumiţi de realizarea unificării. Cu toate acestea, Bara e de părere că ar trebui realizată o contrapondere la partidul prezidenţial, prin colaborarea dintre partidele care se opun preşedintelui Traian Băsescu.

Alegeri la PC Bihor
La sfârşitul acestei săptămâni, la Băile Felix, va avea loc Conferinţa Judeţeană a PC Bihor, în cadrul căreia va fi ales noul preşedinte al filialei, post rămas liber în urma demisiei lui Octavian Bara. Totodată, Biroul Permanent Judeţean va propune înlocuirea a patru vicepreşedinţi şi a altor 10 membri, a căror activitate a fost aproape inexistentă în ultimul an. "Vrem să împrospătăm Biroul Judeţean cu persoane venite recent în partid şi care s-au dovedit mai activi decât membrii moşteniţi", a declarat Bara. Actualul preşedinte interimar, Traian Bodea, a anunţat că îşi va depune candidatura pentru şefia filialei.