"Prezenţa scăzută la referendum, un eşec personal major"
Preşedintele Traian Băsescu afirmă că prezenţa scăzută înregistrată la referendumul din 25 noiembrie reprezintă, din perspectiva propriilor sale aşteptări, "un eşec major", precizând că mizase pe o participare similară scrutinului din luna mai. "Chiar dacă am acuzat televiziunea, radioul public, de boicotare a informării populaţiei, trebuie să recunosc că apreciez participarea ca fiind un eşec personal", a precizat Băsescu. Acesta a spus că nu este mulţumit nici de prezenţa la vot înregistrată în Bucureşti.

Frunda, înlocuit de Winkler
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, primul pe lista Uniunii pentru Parlamentul European, a declarat, vineri, că se retrage de pe această listă, astfel încât, alături de Sogor Csaba (locul 2), în PE va intra şi Iuliu Winkler (locul 3 pe aceeaşi listă). "Mi s-a propus din partea grupului meu (Partidul Popular European - n.r) postul de preşedinte al Comisiei juridice la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Decizia la nivelul conducerii Partidului Popular European se va lua marţi", şi-a motivat Frunda retragerea de pe lista pentru PE.

PD şi PLD, un nou mare partid, cu lider democrat
Secretarul general al democraţilor, Vasile Blaga, a declarat că propune ca până la alegerile locale PD şi PLD să formeze un nou mare partid, cu lider din PD, pentru că democraţii nu vor mai încheia alianţe preelectorale, iar la locale vor desemna candidaţi proprii în toate localităţile. Secretarul general al democraţilor a argumentat că PD este cel mai puternic partid din România, iar PLD este formaţiunea care a realizat cea mai mare creştere electorală în ultimul an.

Voiculescu nu mai candidează la şefia PC
Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că decizia sa de a nu a mai candida la funcţia de lider al PC la Congresul din 20 ianuarie este definitivă. "Nu revin asupra deciziei, chiar dacă colegii mă roagă, mă imploră", a spus Voiculescu, adăugând că gestul său nu trebuie interpretat ca o demisie, pentru că nu pleacă din partid şi poate contibui în continuare la dezvoltarea partidului.

Lipsă de mobilizare şi trădare
Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat că motivul principal pentru care PC nu a obţinut rezultatul aşteptat este lipsa de mobilizare a membrilor de partid, oamenii crezând că nu sunt foarte importante alegerile pentru Parlamentul European. Liderul PC este de părere că, în afara lipsei de mobilizare a membrilor, au existat şi trădări. El a spus că au fost primari şi consilieri care au adunat voturi pentru alte partide, iar aceştia au pierdut sprijinul politic al partidului.


PSD analizează rezultatul la euroalegeri
Conducerea centrală şi liderii de filiale ai PSD analizează, azi, prestaţia partidului la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care, potrivit afirmaţiilor neoficiale ale multor lideri, este puţin probabilă sancţionarea preşedinţilor de organizaţii judeţene care au obţinut rezultate slabe la alegeri. PSD a obţinut cele mai slabe rezultate în Covasna şi Harghita (5,73%, respectiv 3,35%), Mureş (11,83%), Bihor (12,51%), Cluj (15,01%), Arad (15,37%), Bucureşti (15,98%), Braşov (16,38%), Alba (16,55%), Timiş (16,65%) şi Ilfov (17,43%).


"Ne vedem la alegeri în 2008 şi 2009"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, îi transmite preşedintelui Traian Băsescu, că se vor vedea la alegeri, în 2008 şi 2009, liderul PSD apreciind că va veni şi vremea schimbării, iar poporul va decide cine sunt conducătorii. "Domnul Băsescu nu a învăţat nimic din cea mai importantă lecţie a acestui referendum, şi anume că în democraţie poporul îşi alege conducătorii. Vremea în care un singur om decidea tot ce mişcă în ţară a apus de mult", a afirmat Geoană.

Băsescu nu exclude o nouă consultare a populaţiei
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu difuzat ieri de BBC, că nu exclude organizarea unui nou referendum, în 2008, dacă nu va reuşi să convingă partidele că cele aproape 4 milioane de voturi pentru uninominalul majoritar trebuie luate în considerare. "Şi o să vă spun un lucru: nu este vorba de o ambiţie", a adăugat şeful statului.