S-a completat Biroul Electoral pentru referendum
Biroul Electoral de Circumscripţie pentru referendumul privind votul uninominal s-a completat marţi cu reprezentanţii partidelor parlamentare. Astfel, pe lângă preşedintele Doina Măduţa, Biroul Electoral este alcătuit din Sorin Husăsan, din partea PRM, Grigore Bala - PC, Răzvan Şuşman - PSD, Laviniu Domocoş - PNL, Sorin Buhaş - PD şi Vamos Tibor - UDMR. Biroul Electoral Judeţean pentru alegerile europarlamentare se va completa sâmbătă, 10 noiembrie.


Discriminare în finanţarea şcolilor din comuna Lunca
Deputatul Ionela Bruchental-Pop a adresat o interpelare ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, cu privire la situaţia financiară a şcolilor din comuna Lunca. Parlamentarul bihorean este nemulţumit de faptul că şcoala din centrul de comună este superfinanţată, primind 106 milioane de lei, în timp ce pentru celelalte cinci şcoli de pe raza comunei nu se alocă bani. Pentru normalizarea situaţiei existente, Ionela Bruchental-Pop solicită analizarea şi echilibrarea situaţiei.

"O ruşine pentru diplomaţia română"
Eurodeputatul Alexandru Athanasiu consideră legitimă solicitarea celor nouă ONG-uri de demisie a ministrului de Externe Adrian Cioroianu. În opinia lui Athanasiu, ministrul Cioroianu este o ruşine pentru diplomaţia română, fiind total nepregătit pentru funcţia pe care o ocupă. "Adrian Cioroianu a făcut dovada lipsei totale de pregătire când a văcut acele declaraţii naziste", susţine eurodeputatul social-democrat.

Guvernul italian nu respectă directiva Comisiei Europene
Decizia de expulzare a românilor din Italia luată de Guvernul Prodi este considerată pripită de eurodeputatul Alexandru Athanasiu, având în vedere că încalcă directiva 38/2004 a Comisiei Europene. Athanasiu speră că Parlamentul italian va ţine cont de acest lucru şi va reveni asupra deciziei. "Nu putem crea categorii diferite de cetăţeni", susţine Athanasiu, adăugând că toţi cetăţenii trebuie să se bucure de drepturi egale. De asemenea, europarlamentarul social-democrat consideră că în fiecare caz trebuie probată existenţa unui potenţial risc.

Prejudiciu de imagine pentru România
Preşedintele PC Bihor Octavian Bara a declarat că incidentul din Italia aduce un prejudiciu grav de imagine României. Pe de altă parte, Bara s-a arăat surprins de reacţia întârziată a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a Guvernului României. "Nu am fost pregătiţi pentru aşa ceva", a afirmat liderul PBC Bihor, care consideră că, având în vedere virulenţa reacţiilor, toată campania împotriva imigranţilor români a fost premeditată. "Din cauza conjuncturii interne, au reuşit să ne-o servească pe tavă", consideră Bara, acesta adăugând că preşedintele şi premierul nu fac nimic pentru a stopa erodarea imaginii românilor, ci doar încearcă să dea vina unul pe celălalt. "Aştept ca cineva să-şi asume răspunderea pentru acţiunile de denigrare la care sunt supuşi românii", a adăugat Octavian Bara. Acesta a anunţat că PC are o iniţiativă legislativă prin care se prevede îngrădirea circulaţiei în afara graniţelor ţării pentru persoanele cu probleme de comportament.