Ludovic Orban, aşteptat la Oradea
Deputatul Cornel Popa a anunţat că, în această săptămână, aşteaptă vizita ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, în Bihor. Acesta va vizita şoseaua de centură a Oradiei, unde vor fi demarate lucrările la tronsonul dintre strada Podului şi Calea Clujului. Potrivit lui Cornel Popa, s-a rezolvat problema firmei câştigătoare a licitaţiei. Parlamentarul liberal susţine că actuala centură nu face faţă condiţiilor de trafic din Oradea, motiv pentru care ar trebui lărgită la cel puţin două benzi pe sens. De asemenea, Popa intenţionează să solicite drumuri de centură pentru Ştei, Beiuş, Salonta şi Aleşd. "Aceste lucrări sunt absolut necesare pentru fluidizarea traficului în zonă. Data trecută l-am dus la faţa locului şi s-a convins că circulaţia este sufocată şi nu sunt doar mofturi ale bihorenilor", a adăugat deputatul liberal.

Tronsonul Borş-Suplac, gata în 2010
Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a aflat ieri în judeţul Bihor, unde a vizitat şantierul autostrăzii Transilvania, în porţiunea dintre Borş şi Suplacu de Barcău. Potrivit lui Marko, a primit promisiuni din partea constructorului că tronsonul care traversează Bihorul va fi finalizat până în anul 2010. Acesta a adăugat că România se află cu 15 ani în urmă faţă de alte ţări europene în privinţa kilometrilor de autostradă construiţi. "În Ungaria s-au construit 1.000 km de autostrăzi, în timp ce în Ardeal, care este mai mare decât Ungaria, avem doar 30 de km de drum cu patru benzi între Cluj-Napoca şi Turda. În România, avem 300 km de autostradă, din care cei 100 de km dintre Bucureşti şi Piteşti nu ştiu dacă se pot numi autostradă", susţine Marko.

Amplificare a atitudinilor antimaghiare
Liderul UDMR Marko Bela a declarat că până acum nu a văzut competiţie pentru alegerile europarlamentare, singura ofertă electorală fiind cea prezentată de Uniune. Pe de altă parte, Marko susţine că a constatat, în ultima perioadă, o amplificare a atitudinilor antimaghiare. Mai exact, acesta s-a referit la faptul că la Târgu Mureş mai multe panouri electorale ale UDMR au fost îndepărtate, în urma presiunilor din partea primarului din localitate. Un alt caz semnalat ieri a fost cel din Predeal, unde un panou al UDMR a fost dat jos de reprezentanţii Direcţiei Naţionale de Drumuri, pentru că textul era în limba maghiară. Pe de altă parte, Marko Bela s-a arătat nemulţumit de faptul că două proiecte de lege ale conservatorilor, care se referă la impunerea studiului limbii române încă din grădiniţă, au trecut de Camera Deputaţilor. "Acest lucru este extrem de grav, pentru că restrânge dreptul la învăţământ în limba maternă", a declarat liderul UDMR.

"Voturile pentru un candidat independent se vor pierde"
Marko Bela nu pare deranjat de competiţia directă pentru electoratul de etnie maghiară, pe care UDMR o are cu episcopul reformat Laszlo Tokes. "Toate sondajele şi calculele noastre arată că un candidat independent nu poate strânge aproape 3% din voturi. Cred că electoratul îşi va da seama că voturile date unui candidat independent se vor pierde", a declarat liderul UDMR. În ceea ce priveşte desfăşurarea referendumului în data de 25 noiembrie, Marko Bela susţine că acest lucru diminuează importanţa alegerilor europarlamentare. "Nu e bine să ai două alegeri în aceeaşi zi. Veţi vedea ce aiureală va fi", a afirmat preşedintele UDMR, adăugând că, oricum, referendumul nu-şi are locul, în condiţiile în care există deja o lege a votului uninominal. Marko susţine că chiar dacă preşedintele va trimite această lege înapoi Parlamentului pentru reanalizare, a doua oară va fi obligat să o promulge, indiferent dacă va fi modificată sau nu.

UDMR vrea sprijin de la Bruxelles pentru Ţinutul Secuiesc
Printre obiectivele pe care europarlamentarii UDMR le vor urmări în timpul mandatului lor va fi reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică din România. Una dintre aceste noi regiuni va include Ţinutul Secuiesc, din care fac parte judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. Potrivit liderului UDMR, Marko Bela, atitudinea pe care o va avea Bruxelles-ul va influenţa decizia de la Bucureşti. De asemenea, Marko a precizat că decizia de reîmpărţire a teritoriului României în regiuni de dezvoltare va fi luată în România. "Foarte mulţi au încercat să ne impună anumite proiecte motivând că este o dorinţă a Bruxelles-ului, fie că a fost vorba de justiţie sau de alte domenii. Bruxelles-ul nu poate să ne impună reorganizarea regiunilor de dezvoltare, dar ne poate sprijini. Deciziile trebuie luate în România. În paralel cu Bruxelles-ul trebuie să ne convingem partenerii din Parlament", a declarat Marko Bela, adăugând că deja proiectul UDMR a fost trimis tuturor consiliilor judeţene din ţară.


Campanie aproape inexistentă în Oradea
Potrivit unui ordin al prefectului, pe perioada campaniei electorale au fost delimitate 54 de locuri de afişaj electoral în municipiul Oradea, majoritatea în zone aglomerate şi intens circulate. Din cauza slabei activităţi a echipelor de campanie, singurele afişe şi panouri electorale care împânzesc oraşul sunt cele ale UDMR şi PLD. Lor li se adaugă afişele electorale ale candidatului independent Laszlo Tokes, ai căror susţinători au lipit, în multe cazuri, posterele peste cele ale lui Stolojan. Surprinzător, liberal-democraţii au fost primii care şi-au expus candidatul situat pe prima poziţie a listei, în condiţiile în care PLD este un partid nou înfiinţat şi, cel puţin teoretic, fără prea mari resurse financiare. Mai ales că, nefiind partid parlamentar, nu beneficiază de finanţare din partea statului. Totodată, afişe răzleţe mai pot fi observate prin oraş pe diferite porţi sau la magazine. Având în vedere faptul că materialele promoţionale cu candidaţii la euroalegeri vor ajunge la filiale abia în a doua parte a campaniei, probabil începând de săptămâna viitoare echipele de campanie se vor bate pentru fiecare loc liber de pe cilindrele verzi din oraş, care acum sunt încă pline de afişe cu spectacolele care vor veni în Oradea cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.