PSD se implică în campania pentru referendum
Secretarul executiv al PSD Bihor, Elena Dociu, a declarat că social-democraţii sprijină orice acţiune care duce la introducerea votului uninominal. De asemenea, PSD este de acord cu referendumul şi le va recomanda susţinătorilor săi să voteze pentru votul uninominal. "Noi am făcut deja un minireferendum, când am strâns peste un milion de semnături pentru susţinerea proiectului de lege privind introducerea acestui tip de scrutin. PSD se va implica în campania pentru referendum", a precizat Elena Dociu. Aceasta a adăugat că legea, care prevede introducerea votului uninominal pur, ar fi fost acum adoptată dacă PD şi Traian Băsescu ar fi susţinut acest proiect.

Consilierii PSD, împotriva parcării supraterane
Social-democraţii orădeni au anunţat că nu vor vota proiectul de hotărâre privind înfiinţarea parcării supraterane din Parcarea Independenţei. "Principiul este clar: nu fac nimic dacă nu-mi iese ceva", susţine preşedintele PSD Oradea, Dan Matei, considerând că acesta este motivul pentru care administraţia locală a venit cu această propunere. "În niciunul din oraşele cu arhitectură veche nu se construiesc monstruozităţi ale modernismului în centru. Se pot găsi alte variante acolo", a afirmat Matei. Acesta a propus construirea unei parcări subterane care nu ar afecta arhitectura în centrul municipiului. De asemenea, Matei consideră că aici se doreşte construirea unui mall, ştiindu-se deja cine va face această construcţie, iar locurile de parcare ar urma să fie destinate celor care vor lucra aici şi vizitatorilor. Dan Matei susţine că nici UDMR nu va vota acest proiect.

"Votul uninominal a fost definitiv îngropat"
Preşedintele PSD Bihor, Mihai Bar, a declarat că se doreşte îngroparea definitivă a votului uninominal. "Traian Băsescu a făcut-o şi pe asta", susţine Bar. Acesta a adăugat că preşedintele statului a trecut de la declaraţii categorice împotriva votului uninominal la declaraţii categorice în favoarea lui. "Asta demonstrează că nu-l preocupă interesele cetăţenilor, ci doar propria imagine şi accesul la cifre record a partidului pe care-l păstoreşte", a mai menţionat Mihai Bar.

Normă pentru primarii pedişti
Mihai Bar a acuzat ieri că primarilor pedişti li s-a cerut să aducă, la Ştei, câte 50-60 de persoane, pentru întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. "Baia de mulţime de la Ştei a fost de o penibilitate greu de imaginat", a declarat Bar, adăugând că, în perioada în care Ion Iliescu era preşedintele României, nu le-a spus niciunuia dintre primarii social-democraţi să mobilizeze oameni la întâlnirile cu acesta. Preşedintele PD Bihor, Petru Filip, susţine însă că nu ştie de un astfel de ordin de partid.

Birou parlamentar pentru Gheorghe Sârb
Deputatul Gheorghe Sârb şi-a inaugurat, ieri, biroul parlamentar situat în Pasajul Vulturul Negru. La eveniment au participat mai mulţi lideri democraţi, printre care Petru Filip, Gavrilă Ghilea, Mihai Groza. Parlamentarul PD susţine că a devenit mai activ în Camera Deputaţilor de când a devenit membru al grupului democrat. "La PSD am cam fost lăsaţi pe tuşă, de aceea am intrat în PD", susţine Gheorghe Sârb, care are puţine şanse să mai prindă un mandat de parlamentar. De altfel, preşedintele PD Bihor, Petru Filip, susţine că activitatea lui Sârb se axează mai mult pe organizaţiile din teritoriu. "L-am folosit şi îl vom folosi acolo unde se descurcă, adică în teritoriu, la organizaţii", a declarat Filip.

"Vom fi puşi în situaţia de a găsi candidaţi cu notorietate"
Liderul PD Bihor consideră că, odată adoptat votul uninominal, persoanele care vor candida trebuie să se bucure de notorietate în rândul electoratului. "Vom fi puşi în situaţia de a găsi candidaţi cu notorietate majoră pentru a avea şanse să câştige alegerile. Desemnarea candidaţilor va depinde şi de modul în care va fi feliat judeţul", a declarat Filip, care a reuşit să nominalizeze doar trei persoane, care, potrivit sondajelor interne, s-ar bucura de notorietate în rândul bihorenilor. Aceştia sunt Petru Filip, Vasile Blaga şi Ştefan Seremi. "Cei care vor să candideze trebuie să-şi facă notorietate, pentru că regulile jocului se vor schimba", a mai adăugat preşedintele PD Bihor.

"UDMR face campanie pe banii Guvernului"
Candidatul independent la Parlamentul European, Laszlo Tokes, a declarat că UDMR face campanie electorală atât pe banii guvernului din Ungaria, cât şi pe cei ai Executivului român. "Este o situaţie schizofrenică. UDMR face campanie pe banii Guvernului, fiind aliat cu PNL, care este împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc şi împotriva înfiinţării Universităţii maghiare", susţine Tokes. Acesta a precizat că el nu are nevoie de "circ şi pâine", metodă folosită de UDMR pentru a obţine voturi. "Nici nu încercăm să-i cumpărăm pe preoţii noştri, pentru că nu s-ar cuveni să folosim astfel de metode", a afirmat Tokes, adăugând că UDMR îşi face propagandă inclusiv în cimitire. Acesta susţine că mai mulţi lideri ai UDMR Bihor au participat la inaugurarea unor case de catafalcare.

Viktor Orban, în campanie cu Tokes
Şeful de campanie al episcopului Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt, a declarat că preşedintele FIDESZ, Viktor Orban, se va afla din nou în România pentru a-l susţine pe Tokes în campania electorală. Szilagyi susţine că are informaţii că UDMR intenţionează să perturbe vizita lui Orban. Totodată, Szilagyi a anunţat din nou că Partidul Popular European sprijină candidatura lui Tokes, al cărui slogan în acesată campanie este "Uniune cu Ardealul".