Încă o lovitură pentru PSD!
Senatorul PSD Antonie Iorgovan, care suferea de cancer la pancreas, a încetat din viaţă ieri dimineaţă, înainte de a fi supus unei noi intervenţii chirugicale, la clinica din Viena, unde a fost transferat la sfârşitul săptămânii trecute. Antonie Iorgovan, în vârstă de 59 de ani, suferea de mai multă vreme de cancer, starea acestuia agravându-se în ultima perioadă. Medicii români au fost rezervaţi în privinţa unui nou transport la Viena, apreciind că ar putea fi afectată şi mai mult starea sănătăţii pacientului. Familia a vrut, însă, să fie respectată dorinţa senatorului Iorgovan, astfel că au fost semnate toate documentele privind transferul în clinica vieneză. Senatorul Antonie Iorgovan va fi înmormântat, luni, la Cimitirul Belu din Capitala, pâna atunci, sicriul cu trupul neînsufletit, care urma să ajungă în România aseară, la ora 22:00, va fi despus în holul Senatului, din Palatul Parlamentului.

Împotriva oficializării limbii moldoveneşti
Eurodeputatul Radu Ţîrle a adresat o întrebare comisarul pentru multilingvism Leonard Orban cu privire la poziţia Comisiei faţă de posibila oficializare a limbii "moldoveneşti". "Faptul că locuitorii Republicii Moldova vorbesc limba română este un fapt atestat ştiinţific şi care corespunde unor realităţi istorice îndelungate. Acesta e de părere că schimbarea intenţionată de autorităţile de la Chişinău poate avea implicaţii şi la nivelul relaţiilor dintre Chişinău şi Comisia Europeană.

Procedură de excludere pentru patru parlamentari PSD
Conducerea PSD a decis, ieri, retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu. "Decizia BPN va fi luată cu ocazia Comitetul Naţional Executiv, convocat pentru 6 octombrie, la Braşov", a declarat liderul PSD, Mircea Geoană. El nu a vrut să comenteze declaraţiile preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, împotriva moţiunii, dar a spus că sâmbătă, la Braşov, vor fi discutate şi cazurile celorlalţi parlamentari PSD care au votat împotriva moţiunii de cenzură.

Daţi afară din Partidul Democrat
Senatorul democrat de Bihor Radu Ţîrle, împreună cu deputatul Liviu Nistoran, a fost exclus din PD pentru că nu a votat moţiunea de cenzură a PSD. La rândul lor, democraţii bihoreni au declarat că regretă creditul pe care i l-au acordat lui Ţîrle pentru ca acesta să ajungă observator şi apoi eurodeputat la Parlamentul European. Imediat după anunţul excluderii sale din PD, senatorul Radu Ţârle a declarat că este deschis la discuţii cu lideri politici care gândesc proiecte "pentru oameni" şi că nu a putut susţine o moţiune care să critice o guvernare de dreapta. Senatorul de Bihor a adăugat că, la alegerile din anul 2000, a candidat independent la Camera Deputaţilor, obţinând "de două ori şi jumătate" mai multe voturi decât PD Bihor. El a mai spus că i s-a părut un nonsens ca un partid de dreapta, PD, să susţină o moţiune care critică guvernarea de dreapta.