Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat că UDMR a atacat în instanţă, la sfârşitul anului trecut, hotărârile prin care Consiliul Judeţean a revistele Familia şi Varad au fost transferate în subordinea Bibliotecii Judeţene.

Szabo Odon a menţionat că termenul de judecată stabilit de instanţă pentru acest proces este 28 ianuarie. Pe lângă contestarea hotărârii CJ Bihor, care a dus la suspendarea aplicării acesteia, Szabo Odon a anunţat că Asociaţia Miko Imre s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la pierderea personalităţii juridice a Revistei Varad, considerând decizia conducerii CJ ca fiind discriminatorie la adresa comunităţii maghiare. „Nu pot accepta ce spune dl. Bolojan, că revista de cultură trebuie să fie în funcţie de reprezentativitate. Ce înseamnă asta, că maghiarii au voie să scrie doar poezii cu o strofă, iar românii cu trei strofe?”, a declarat Szabo Odon. În plus el a reclamat faptul că Revista Varad a pierdut două posturi de redactori din cele cinci existente iniţial, în timp ce Revista familia a rămas cu cinci. „Identitatea unei comunităţi se formează prin cultură şi prin educaţie, iar când ataci cultura şi educaţia, ataci identitatea unei comunităţi. Măsuri pe care nu le-am considerat corecte nici acum 120 de ani, nici acum 70 de ani, nici acum 50 de ani, nu pot fi corecte nici acum”, a afirmat preşedintele executiv al UDMR Bihor.

 

Negocieri nefinalizate

În ceea ce priveşte negocierile pentru funcţiile politice, inclusiv cele de prefect şi subprefect, Szabo Odon susţine că aceste ar putea să se încheie până la sfârşitul acestei luni.

Szabo nu a confirmat că UDMR îşi doreşte postul de prefect, ci doar că ar fi interesat de un post de viceprimar la Oradea şi un vicepreşedinte la CJ Bihor. Aceste două posturi au fost solicitate de UDMR imediat după alegerile locale, însă nu le-au obţinut. „Nu s-a schimbat nimic de atunci”, susţine Szabo Odon. În ceea ce priveşte actualul prefect, Dumitru Ţiplea, preşedintele executiv al UDMR Bihor susţine că acesta nu a avut greşeli majore. Însă, aşteaptă să vadă ce va face în privinţa câtorva hotărâri adoptate de CJ bihor. mai exact, el s-a referit la propunerile de supraimpozitare a terenurilor neîntreţinute de la marginea drumurilor publice, Szabo menţionând că, într-un caz similar, legat de întreţinerea spaţiilor verzi de către asociaţiile de proprietari din Oradea fostul prefect, Ioan Mihaiu, a contestat hotărârea Consiliului Local Oradea instanţa dându-i dreptate. De asemenea, Szabo Odon aşteaptă să vadă dacă prefectul va acţiona în instanţă hotărârile CJ Bihor privind reorganizarea aparatului propriu. „Au fost desfiinţate posturi care nu puteau fi desfiinţate”, susţine Szabo, dând exemplu desfiinţarea compartimentului de audit.

 

Statuie pentru un medaliat olimpic

Pe de altă parte, Szabo Odon a anunţat că UDMR Bihor cere administrației orădene să îi permită amplasarea unei statui dedicate memoriei primului campion olimpic pe care l-a avut acest oraș, scrimerul Kabos Endre.

Medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936, la individual şi de alte două ori cu echipa Ungariei – în 1932 şi în 1936, sportivul orădean și-a pierdut viața în 1944, la Budapesta. „Odată cu medalia olimpică, toți câștigătorii olimpiadei din 1936 au primit și un stejar, pe care urmau să-l planteze în localitatea natală. Kabos n-a reușit să facă acest lucru în Oradea, însă a plantat arborele la Berettyóújfalu. Am dori ca, la momentul dezvelirii acestei statui, să plantăm un lăstar din acest stejar aici, la Oradea”, a explicat președintele executiv al UDMR Bihor. Szabo Odon spune că și-ar dori ca monumentul dedicat memoriei sportivului să își găsească un loc în parcul 1 Decembrie și că toate cheltuielile legate de realizarea și amplasarea lui vor fi suportate de comunitatea maghiară.