Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat priorităţile judeţului Bihor în cazul în care Guvernul liberal va fi învestit luni de Parlament.

Liderul liberal consideră conectivitatea ca fiind una dintre priorităţi, astfel că un rol important îl va avea ministrul Transporturilor. Acesta va trebui să aibă în vedere Autostrada Transilvania, care în cea mai mare parte „nu este atacată”, dar şi drumul Oradea-Deva şi centurile ocolitoare Beiuş, Aleşd şi Biharia. Totodată, susţine Bolojan, trebuie deblocat proiectul privind electrificarea şi modernizarea liniei de cale ferată între Cluj-Napoca şi Episcopia Bihor. „Cu toate că sunt 450 milioane de euro la dispoziţie, nici azi nu avem studiul de fezabilitate aprobat, deşi au trecut 4 ani”, susţine liderul PNL Bihor, adăugând că România riscă să piardă aceşti bani. Pe de altă parte, Bolojan speră că noul ministru al Transporturilor va sprijini dezvoltarea Aeroportului Oradea prin compania Tarom, care să opereze cu aeronave de capacitate mai mare, astfel încât să poată fi redus preţul biletelor.

În privinţa Ministerului Dezvoltării Regionale, Bolojan consideră că trebuie continuat Programul Naţional de Dezvoltare Locală, însă va trebui restructurat, astfel încât să fie finanţate doar investiţiile necesare, nu „grădiniţe în comune unde numărul de naşteri este sub 10 pe an”. De asemenea, Bolojan aşteaptă din partea ministrului Sănătăţii îmbunătăţirea condiţiilor din spitale, proiecte europene deschise pentru dotări, precum şi „o politică bună în Sănătate”, care să permită stimularea performanţei.

 

Sprijin pentru Iohannis

 

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, liderul PNL Bihor îi îndeamnă pe bihoreni şi orădeni să meargă la vot şi să voteze cu Klaus Iohannis, „omul care reprezintă cel mai bine România”.

Potrivit lui Bolojan, percepţia asupra lui Klaus Iohannis este foarte clară, astfel că „poate să reprezinte cu demnitatea România înm continuare”. „Când ajungem la un medic, am vrea să fim pe mâini bune, nu la cel mai trendy medic, ci la cel mai experimentat, care a mai făcut operaţii. Aşa este şi cu o ţară”, a declarat preşedintele PNL Bihor. El susţine că Iohannis, în primul mandat, „a ţinut direcţia bună pentru România – proeuropeană şi proatlantică”. Pe de altă parte, Bolojan a criticat guvernarea PSD, susţinând că „România nu s-a dezvoltat în ritmul în care au făcut-o ţările de Estul Europei”, motiv pentru care românii ar trebui să aleagă un tandem Iohannis preşedinte – Guvern PNL.

 

Neînţelegeri cu Debreţinul

 

Liderul PNL Bihor a declarat că va discuta cu primarul din Debreţin pentru o eventuală colaborare între aeroporturile din Oradea şi Debreţin. Afirmaţia vine după ce primarul oraşului maghiar a respins categoric o astfel de alianţă.

 

Primarul din Debreţin, Papp László, a respins categoric o alianţă cu Aeroportul din Oradea, la câteva zile după ce primarul Oradiei afirmase că aceasta ar fi soluţia pentru dezvoltarea aerogării orădene. „Trebuie să discut cu domnul primar. Dacă în urma unui dialog pe care îl vom avea, nu se va găsi o formulă de colaborare, vom intra într-o competiţie. Noi ne asumăm răspunderea să o ducem”, a declarat, ieri, Ilie Bolojan, care l-a contrazis pe primarul din Debreţin care susţinea că este o dispută politică locală.

„Niciun partid politic nu cred că spune că aeroportul nu este important şi că nu doreşte să zboare de pe Aeroportul din Oradea în Europa sau la Bucureşti, către mai multe destinaţii sau mai ieftin. Nu există o dispută politică locală pe tema asta. Noi credem, însă, că se poate. Alţii, din păcate, au dovedit că nu au putut”, a afirmat liderul liberal.