Europarlamentarul László Tőkés a declarat azi, într-o conferință de presă că atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au greșit pentru că s-au bucurat de Ziua Națională a României. Iohannis pentru că Marea Unire a fost începutul dispariției minorității din care face parte și Juncker pentr că nu poate fi considerată o sărbătoare europeană, una care divizează în loc să unească.

„Ziua orașului Oradea, de pe 12 octombrie înseamnă un episod al unirii Transilvaniei cu Regatul pentru români iar pentru unguri ocuparea unui oraș întemeiat de un maghiar, Ladislau, și începutul transformării comunității noastre în una minoritară. Pentru români este un centenar al bucuriei, pentru noi, nu. Trebuie să ne înțelegem unii pe alții. Condamnăm politicienii maghiari care participă la sărbătorile fraților noștri comuni. Participarea lor jignește demnitatea noastră națională. Nu putem accepta nici declarația președintelui Comisiei Europene care a spus că Ziua României este o sărbătoare comună a întregii Europe. Nu poate fi considerată o Zi Europeană, una care divizează. Este o jignire și faptul că președintele Klaus Iohannis celebrează Ziua Unirii. Ea a dat startul dispariției unei comunități veche de o mie de ani în Transilvania, cea sașă, una din care și el face parte și care a dispărut aproape în totalitate. Înțelegem că românii au ce sărbători dar nu ar trebui să o facă prin ostilitate. Ar trebui să ne mulțumească pentru acest patrimoniu arhitectural pentru că nici în acești 100 de ani nu s-au realizat astfel de clădiri și monumente în Transilvania. Să punem apă curată în pahar și să recunoaștem adevărul istoric. Ne deranjează ce s-a întâmplat pe 12 octombrie în Oradea. Nici Funar nu a făcut o asemenea sărbătoare. Îmi dau seama că Bolojan este un conducător de oraș naționalist dar trebuie să învățăm să facem distincție între patriotism și naționalism. Naționalistul violează drepturile, patriotul le apără”, a spus, printre altele, László Tőkés.

 

„Pe UDMR-iști îi doare că Bolojan nu colaborează cu ei!”

 

Cel puțin neclară atitudinea Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Dacă László Tőkés a firmat despre Ilie Bolojan că este naționalist, Csomortányi István a spus că UDMR-iștii greșesc când îl fac naționalist.

„După doi ani la conducerea județului, timp în care nu au făcut nimic, împreună cu guvernanții, cei din UDMR se străduiesc să întrețină un conflict interetnic artificial. Cu parcurile industriale doar pe hârtie și cu aeroportul care se zbate între viață și moarte, UDMR-ul are tot interesul să întrețină acest conflict. La conducerea Oradiei, din cei 10 ani ai mandatului lui Bolojan, în 7 au avut viceprimar. Cât timp au fost la conducerea orașului nu au văzut drepturi ale maghiarilor nerespectate, acum, de când sunt în opoziție, le descoperă și le reproșează. Mai nou, au descoperit că Ilie Bolojan este naționalist și șovin, pe vremea când conduceau împreună cu el orașul, nu era. Pe UDMR-iști îi deranjează de fapt că primarul nu colaborează cu ei ci cu noi. Noi tratăm pragmatic situația. Atât în acest mandat cât și în viitorul, actuala conducere va rămâne în funcție. Noi vom încerca să avem un dialog cu ea și să ne reprezentăm comunitatea cât de bine putem. Vrem să propunem o altă zi a orașului, una care să nu simbolizeze victoria unei comunități asupra celeilalte”, a spus, printre altele, Csomortányi István care nu a făcut o propunere în ceea ce privește această dată.