Rezultatele sub așteptări de la ultimele alegeri locale, când partidul a ieșit încă o dată pe locul doi, iar candidata la fotoliul de primar al Beiușului a prins numai ultima treaptă a podiumului, adică nimic, au generat un veritabil exod în rândurile apropiaților politici locali ai Stelei Babău, perdantă și din ipostaza de președintă a organizației municipale social-democrate.

 

Dacă în 2016, sub conducerea fostului deputat Gheorghe Bogdan, PSD Beiuș obținea șase locuri în Consiliul Local, cu numai unul mai puține decât liberalii, anul trecut, coordonați de președinta Stela Babău, pesediștii rămâneau cu doar patru consilieri locali, distanța dintre aceștia și peneliști devenind astronomică, PNL Beiuș asigurându-și majoritatea, cu nouă consilieri.

Nemulțumirile au apărut imediat, primul care și-a asumat categorica înfrângere, la numai două zile după alegeri, fiind unul dintre cei mai energici membri ai organizației, inginerul Sergiu Purtan, care, deși plasat al șaptelea pe lista pentru Consiliul Local, își anunța „demisia din funcția de candidat al consiliului local Beiuș din partea PSD”, precum și din toate funcțiile deținute în partid.

Atunci părea un gest izolat, numai că, între timp, plecările de la vârful organizației PSD Beiuș au continuat, nu mai puțin de trei dintre cei patru consilieri locali pesediști preferând să renunțe la tot ce-i lega de social-democrație și să se distanțeze social de acest partid. Primul consilier local ce i-a întors spatele Stelei Babău, desigur, în plan politic, a fost chiar ocupantul locului doi de pe lista candidaților la Consiliul Local, economistul și omul de afaceri Dorin-Adrian Boc, la 22 februarie acesta înaintându-și demisia din Consiliul Local Beiuș.

Într-o ordine care ar stârni invidia mult mai stângiștilor activiști nord-coreeni, și-au anunțat demisiile din Consiliul Local și ocupanții pozițiilor trei și patru, jurista Sandra-Laura-Viorela Gavra (la 27 septembrie) și antreprenorul Sergiu-Nicolae Iftimovici (la 27 octombrie). Dacă în cazul lui Dorin-Adrian Boc, ginerele lui Dan Ardelean, șef al piețelor beiușene în mai multe mandate ale liberalilor, decizia de a părăsi PSD, unde ajunsese de puțin timp, nu a surprins pe mai nimeni, în cazul Sandrei-Laura-Viorela Gavra, fiica unui om de bază al partidului, profesorul, actualmente pensionar, Viorel Gavra, la rându-i consilier local cu mai multe mandate, inclusiv în legislatura 2016-2020 și deținător de funcții de conducere în cadrul organizației municipale, demisia a rupt gura târgului!

Și, când să zici că nimic nu poate depăși stupefacția generată de plecarea din Consiliul Local, cu surle și trâmbițe mediatice, a Sandrei-Laura-Viorela Gavra, fiică de veteran pesedist, ieri a venit una și mai și: Sergiu-Nicolae Iftimovici, președintele tineretului social-democrat beiușean, și-a anunțat demisia în direct, la finele ședinței Consiliului Local Beiuș, pe care tocmai o prezida!

Dacă ținem cont că Sergiu Purtan, locul șapte pe lista de la locale, s-a grăbit să renunțe primul la „funcția de candidat al consiliului local Beiuș” și că nici până acum PSD nu a desemnat pe cineva în locul Sandrei-Laura-Viorela Gavra, putem prognostica intrarea în rândurile consilierilor locali a lui Cosmin Szigeti și a Alexandrei Militaru, a opta pe zisa listă. Și uite cum speranțele din campania electorală ale pesediștilor beiușeni, cum că și locul opt poate fi eligibil, devin realitate! Numai că nu printr-o victorie în alegeri, ci printr-una à la Pirus!

Au plecat „doi”, „trei”, patru”! Ce nu e în regulă? Ce lipsește?