La alegerile locale din 27 septembrie, USR PLUS Bihor merge pe mâna a două femei pentru funcţiile de primar al municipiului Oradea şi preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Este vorba despre Ioana Mihăilă şi Simona Bijboacă.

USR PLUS şi-a prezentat, ieri, candidaţii la funcţiile de primar al municipiului Oradea, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în parcul Cetăţii Oradea, în prezenţa liderului PLUS şi al Renew Europe, eurodeputatul Dacian Cioloş. Liderul USR Bihor, Silviu Dehelean, a menţionat că este pentru prima dată când cele două formaţiuni participă la alegerile locale, obiectivul fiind schimbarea felului în care se face politică în România, „de a aduce o componentă de integritate și de competență în viața politică, poate fi realizat mergând la bază: mergând de jos în sus, pornind din comunitățile locale”. La rândul său, Dacian Cioloş a remarcat că filialele bihorene ale URS şi PLUS au fost primele care au ajuns la un acord privind candidaturile comune pentru alegerile din 27 septembrie. „Felicitări pentru că au avut curajul de a prezenta candidatura a două doamne la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor”, a afirmat Cioloş, adăugând că politica „e supermasculinizată în România”. Cioloş a menţionat că Ioana Mihăilă şi Simona Bijboacă aduc un plus de aşezare, de conlucrare, cooperare, grijă pentru oameni. „De ce candidez într-un oraş unde există doar cuvinte de laudă la adresa celor care-l conduc? Sâmbătă, pe drumul spre magazin, o doamnă în vârstă a căzut. Pe trotuar, în soare, cărând două plase cu cumpărături. Un trotuar, de altfel, fără prea mulți pietoni, lat de 50 de centimetri, lângă un drum pe care mașinile circulă cam cu 50-60 km la oră. Tot sâmbătă, pe net, plin de poze cu trotuare și alei pietonale goale, din centru, pe lângă clădirile frumoase, cu fațade renovate. Ce frumoasă este Oradea în iulie! Oare înțelegem odată că arborii, umbra și respectul pentru pieton nu reprezintă un moft?”, a afirmat Ioana Mihăilă, de profesie medic endocrinolog și, totodată, președinte al PLUS Bihor, care candidează pentru funcția de primar al Oradiei. „Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că investițiile în educația și sănătatea copiilor noștri sunt cele mai rentabile investiții pe care comunitatea le poate face. Suntem un oraș european, care aspiră să intre în clasamentul orașelor din Vest, dar ignorăm cea mai importantă resursă: tinerii. Este timpul să facem pasul următor, să punem accent pe oameni și să înțelegem că totul pleacă de la oameni”, a mai menţionat Ioana Mihăilă. Pe lista pentru Consiliul Local Oradea mai figurează Marius Sovarschi, Norbert Barta, Delia Ungur, Vasile Dumitriu, Bogdan Cosma și Adrian Derban.

Pentru Consiliul Județean, Alianța o propune pe Simona Bișboacă, inginer tehnolog, cercetător și antreprenor, lista fiind completată de Mihai Șvab, Andrei Acs, Ciprian Barna, Dan Popa, Traian Cosor, Ciprian Bogdan și Ciprian Frunză. Simona Bijboacă a menţionat că îşi doreşte dezvoltarea durabilă în mediul rural, reducerea clivajelor între oraş şi sat, încurajarea colaborării între producători şi procesatori, sprijinirea dezvoltătii micilor afaceri. „Am curajul să părăsesc zona de confort şi să-mi asum riscuri în calitate de candidat al USR PLUS la funcţia de preşedinte al CJ Bihor. În 30 de ani am avut multe promisiuni în campanii, cu prea puține realizări la sfârșitul mandatelor. De cele mai multe ori incompetența, frica și eșecul au rămas mascate în spatele instituțiilor, scuza fiind: nu s-a putut. Totul pleacă de la oameni!”, a menţionat Simona Bijboacă. În ceea ce priveşte perioada post alegeri, candidaţii USR PLUS exclud colaborarea cu PSD. „În Oradea, alianţa naturală este cu PNL, dar condiţionat”, a precizat Ioana Mihăilă.