La alegerile locale din 9 iunie, preşedintele interimar al PSD Bihor, dr. Aurel Mohan, va candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar preşedintele PSD Oradea, Adrian Madar, pentru funcţia de primar al municipiului Oradea.

În vârstă de 40 de ani, Aurel Mohan este medic neurochirurg, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea, iar din ianuarie 2022 până în februarie 2023 a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Timp de două mandate (2012-2016, 2016-2020), a fost consilier municipal din partea PSD. De două luni, el este preşedintele interimar al PSD Bihor. El a afirmat că, în deplasările avute în judeţ a observat că „oamenii nu sunt ascultaţi cum trebuie. Nu spun că noi suntem perfecţi, dar vom ţine cont de părerea lor şi îi vom asculta pe toţi”. Aurel Mohan a menţionat că scopul urmărit de social-democraţi este creşterea nivelului de trai, a calităţii vieţii pentru locuitorii judeţului.

„Trebuie să readucem încrederea oamenilor în politică, dar cel mai important în structurile administraţiei publice, în primării, în consilii locale, în tot ce înseamnă deconcentrate. Din păcate, cetăţenii nu mai au aceeaşi încredere, niciodată nu au avut-o foarte mare, dar trebuie să aibă încredere în cei care îi conduc, iar aceştia din urmă să ţină cont de părerile şi nevoile lor”, a declarat preşedintele PSD Bihor.

El afirmă că domeniul sănătăţii va fi o prioritate în programul său, amintind că, sub guvernarea PSD, s-a semnat contractul pentru construirea unui nou spital în Oradea, în valoare de peste 640 de milioane de lei. Alte obiective vizate: dezvoltarea economică a judeţului prin încheierea de parteneriate între CJ şi producătorii locali pe modelul pieţelor volante, continuarea parteneriatului între CJ şi Universitate, precum şi construirea de campusuri duale în judeţ. „Noi le cerem bihorenilor, orădenilor încrederea. Suntem convinşi că suntem singura alternativă la actuala administraţie”, a mai afirmat Aurel Mohan.

La Primăria Oradea va candida Adrian Madar, preşedinte al organizaţiei municipale a PSD şi purtător de cuvânt al filialei. În prezent, el este unul din cei trei consilieri locali pe care PSD îi are în Oradea.

„Eu, personal, am credinţa că pot să fiu un primar mai bun decât Florin Birta. Vrem să oferim o alternativă atât politică, cât şi umană, la un PNL care stă la 70% de peste 12 ani, ceea ce nu este un lucru în regulă, din punctul nostru de vedere. În cei patru ani de mandat am încercat să ridicăm dezbaterea politică. Doar cine nu trăieşte această experienţă de consilier local într-un grup cu trei consilieri, iar puterea cu 20 din 27, nu înţelege ce înseamnă să fii consilier local de opoziţie. Faptul că la şedinţele de consiliu local se uită între 6.000 şi 8.000 de cetăţeni, de orădeni, ne indică faptul că ne-am făcut treaba. Am căutat să impunem o politică a dialogului, bazat pe argumente şi prezentând de fiecare dată soluţii”, a declarat Adrian Madar.

El a adăugat că Bihorul şi Oradea au nevoie de echilibru în plan politic, ceea ce s-ar traduce într-un PNL sub 50 şi un PSD mai puternic. „Majorităţi de 70% nu prea sunt în ţările civilizate”, a mai menţionat preşedintele PSD Oradea.

Adrian Madar a menţionat câteva dintre obiective vizate: scăderea costului vieţii în Oradea (prin anveloparea blocurilor, montarea de panouri fotovoltaice, interzicerea suprataxărilor prin intermediul companiilor subordonate Primăriei), asigurarea reţelelor de apă şi canalizare pentru toate gospodăriile, respectiv asfaltarea tuturor străzilor din municipiu, interzicerea construirii de drumuri pentru trafic greu în cartierele de case etc.