USR Oradea a lansat marți, 21 noiembrie, site-ul CosmoParc, parte a unui proiect prin care se dorește construirea în oraș a unui parc științific și astronomic. Site-un poate fi accesat pe cosmoparcoradea.ro.

Inițiativa onorează istoria Oradiei, unde a fost construit primul observator Din Europa, propune un model de inovare în educație pentru copii și tineri și contribuie la individualizarea Oradiei ca destinație privilegiată pentru turismul cultural, în raport cu Cluj și Timișoara. 

Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea și candidatul pentru Primărie și Mihai Șvab, candidat la europarlamentare, au subliniat angajamentul USR pentru revitalizarea spațiilor urbane și îmbogățirea ofertei culturale și educaționale a orașului.

„Acest proiect a apărut din nevoia de a inspira copii orădeni să fie curioși, să studieze și să cunoască și în același timp să se joace. Din păcate, orașul nostru oferă puține oportunități de acest fel. Cred că administrația unui oraș este datoare să le creeze și noi, USR, propunem orădenilor un plan în această direcție.

CosmoParc este parte a acestei oferte educaționale pentru Oradea. Dacă vom obține anul viitor voturi suficiente pentru a intra în Consiliul Local, vom susține un parteneriat între Primărie și societatea civilă pentru organizarea de ateliere pentru copii, de la știință, la arte sau meserii.

Credem că este o urgență implicarea mai extinsă a administrației în zona educației, de la infrastructura școlară, dotare dar mai ales activități extrașcolare”, a declarat Daniel Palaghianu.

Proiectul, inspirat de observatorul astronomic construit în 1459 în Cetatea Oradiei, ar putea  să fie un punct de atracție pentru turismul cultural și educațional. Așa cum l-a imaginat USR, CosmoParc va include diverse atracții cum ar fi un dom dedicat Big Bang-ului, o reprezentare la scară a Sistemului Solar și o zonă dedicată constelațiilor.

USR Oradea a evidențiat și importanța colaborării între administrație, societatea civilă și instituțiile educaționale pentru a crea oportunități de învățare și dezvoltare pentru copiii orașului. „Vrem să inspirăm generațiile viitoare și să le oferim șanse reale de a se dezvolta într-un oraș care încurajează curiozitatea și inovația”, a declarat Mihai Șvab.

În pofida respingerii anterioare a amendamentului pentru finanțarea studiului de fezabilitate, USR Oradea va reveni cu aceeași propunere și pentru bugetul de anul viitor. Organizația a organizat în septembrie, în Cetatea Oradea, un mini CosmoParc și a lansat public o petiție de susținere pentru CosmoParc.