În urma scrutinului din 9 iunie, PNL va avea 18 consilieri judeţeni, cu patru mai puţini decât în actualul mandat. Cele patru mandate pierdute s-au distribuit astfel: unul la PSD, unul la UDMR, doi la AUR.

 

Partidele care au depăşit pragul electoral la alegerile pentru CJ Bihor sunt: PNL - 50,87%, UDMR - 20,04%, PSD - 17,86% şi AUR 5,03%.

Mai exact, în baza voturilor obţinute de listele prezentate de partide la alegerile pentru Consiliul Judeţean Bihor, cele 34 de mandate se împart astfel: PNL – 18 consilieri, UDMR – 7 consilieri, PSD – 7 consilieri, AUR – 2 consilieri.

După alegerile din 2020, PNL a avut 22 de consilieri judeţeni, din totalul de 34, iar PSD şi UDMR au obţinut câte 6 mandate.

Reamintim că, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan (PNL) a obţinut 56,88%, Cseke Attila (UDMR) – 19,23%, Aurel Mohan (PSD) - 15,5%, Ciprian Blejan (AUR) – 4,02%.

Primar la diferenţă de un vot

În ceea ce priveşte situaţia din oraşul Săcueni, Biroul Electoral Judeţean a respins contestaţia formulată de candidatul Boros David la funcţia de primar.

Iniţial, rezultatele alegerilor de duminică îl dădeau câştigător pe Boros David (AMT), cu 9 voturi mai mult decât actualul primar, Beres Csaba (UDMR), aflat la al treilea mandat. Beres Csaba a contestat rezultatul, iar în urma renumărării voturilor, el a ieşit învingător la un singur vot faţă de Boros. Acesta din urmă a depus contestaţie la BEJ, care i-a fost însă respinsă.

„Săcueni va intra în prelucrare cu datele noi pe care le-am primit. Deoarece BEJ -ul a respins contestaţia depusă de contracandidatul de la AMT, care a contestat renumărarea voturilor, va rămâne în sistem candidatul care are un vot diferenţă”, a precizat, ieri, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor, Gabriel Borbandi.