Prezent ieri la Oradea, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a criticat programul de guvernare prezentat de premierul propus de Ludovic Orban, susţinând că acesta conţine chestiuni generale, ambigue, iar o parte dintre măsuri au fost deja rezolvate sau demarate de Guvernul din care face parte.   

„Am văzut astăzi programul de guvernare lansat. E destul de ambiguu, nu prea ai ce să culegi din el ca elemente concrete, numai generalităţi. Nu pot să ştiu exact, au spus că venituri nu taie, dar nu au spus dacă nu cumva le îngheaţă şi atunci probabil că vor mai fi ajustări semnificative pe pensii, salarii, bani de investiţii”, a afirmat Eugen Teodorovici, adăugând că, la un moment dat, liberalii anunţau că „vor să oprească noul proiect al  programului guvernamental început de noi pe dezvoltare şi investiţii”. „Uitându-mă pe programul lor de guvernare, sunt foarte multe elemente care s-au şi rezolvat, sunt multe făcute de noi, acte normative, publicate în Monitorul Oficial. Adică sunt aspecte clare. Sunt unele care au trecut de Senat la vot şi cu votul liberalilor, în comisia de buget-finanţe, cum ar fi split TVA-ul, pe care l-am văzut acolo trecut. De ce sunt trecute la măsuri, nu ştiu”, a declarat Teodorovici.   

Eugen Teodorovici a mai dat exemplul propunerii privind eliminarea supraaccizei la carburanţi.

„Supraacciza la carburanţi, eu am iniţiat această idee. Mi-aş dori foarte mult să o facă dânşii. Numai că trebuie să aibă în vedere o chestiune: să plafoneze preţul la pompă pe o anumită perioadă fixă. Practic, reduci supraacciza şi cu cât reduci supraacciza cu atât plafonezi la pompă costul la carburant. Şi spui că pentru şase luni sau un an nu ai voie să creşti preţul la pompă, mai puţin în situaţiile în care, pe piaţa internaţională, există vreo fluctuaţie. Pentru ca piaţa să se aşeze”, susţine ministrul de Finanţe. 

În privinţa lui Florin Cîţu, propus de PNL în locul lui Teodorovici, acesta din urmă a afirmat că e curios să vadă care vor fi primele trei măsuri pe care liberalul vrea să le ia, neuitând să se refere la faptul că propunerea PNL nu ar fi tocmai potrivită, având în vedere că a avut „o experienţă neplăcută în banca în care a lucrat”. „Aş vrea să le prezinte public. Că teorie am văzut multă, dezinformare am văzut foarte multă, minciună am văzut foarte multă. Nu ştiu dacă va fi până în final (instalat în funcţie – n.r.), pentru că Banca Naţională are totuşi reţineri ca o astfel de persoană să fie numită în funcţia de ministru de finanţe. Ştim foarte clar experienţa domniei-sale, neplăcută, în banca în care a lucrat. Şi, practic, din funcţia de ministru de Finanţe, ai acces la nişte informaţii şi din zona bancară. Repet, mi-aş dori foarte mult să fie puşi oameni pe care să te poţi baza. Dincolo de politica din România, trebuie să vedem interesul acestei ţări. Şi m-aş bucura foarte mult ca persoana care vine pe acel fotoliu să continue măsurile bune, unde face altceva să spună de ce face acel lucru, chestiuni asumate”, a afirmat Eugen Teodorovici. 

El a precizat că, la final de mandat, lasă în urmă un draft al proiectului de buget pentru anul 2020 bazat pe un deficit bugetar sub 3%. „Deficit sub 3%, asta este ceea ce noi am pregătit în proiectul de buget. Urma să fie definitivat de întreaga echipă de la Ministerul de Finanţe. Este propunerea mea de buget. Mai departe nu pot să garantez că noul guvern va merge pe aceeaşi zonă”, a mai declarat ministrul Eugen Teodorovici.