Deputatul USR Silviu Dehelean și Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, propun mai multe modificări legislative prin care inculpații să nu mai poată fugi din țară pentru a scăpa de executarea pedepsei.

Deputatul USR menţionează că în ultimul timp, tot mai mulți condamnați în prima instanță au reușit să fugă din țară, la timpul potrivit, exact înainte ca în dosarele lor să fie pronunțate decizii definitive de condamnare la închisoare.

„Corupții au fost condamnați, dar, în loc să stea la închisoare, ne râd în nas din vilele luxoase din Italia sau Grecia. Prea mulți infractori au găsit o portița în legislația românească și scapă de închisoare chiar dacă sunt condamnați. Asta nu mai e justiție. De asta, am depus o lege care dă mai multe instrumente judecătorilor pentru a-i opri pe corupți să părăsească țara”, a declarat Silviu Dehelean.  

Proiectul propune modificarea Codului de procedură penală astfel încât judecătorul să poată lua măsuri preventive odată cu pronunțarea condamnării în primă instanță.

Proiectul USR mai prevede ca printre scopurile pentru care se instituie măsurile preventive să fie enumerat și scopul prevenirii sustragerii de la executarea pedepsei, așa cum era, de altfel, prevăzut în vechiul Cod de procedură penală.

Totodată, inițiativa legislativă prevede majorarea duratei pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar (și cea a controlului judiciar pe cauțiune) de la 5 la 7 ani.

De asemenea, deputații USR Silviu Dehelean și Stelian Ion propun ca lista temeiurilor de arestare preventivă să fie suplimentată cu ipoteza în care, după stabilirea unei pedepse privative de libertate mai mare de 3 ani, există suspiciunea rezonabilă că inculpatul se va sustrage de la executarea pedepsei.