Liderii ALDE, în frunte cu preşedintele Călin Popescu Tăriceanu, s-au aflat joi la Oradea, unde a avut loc o întâlnire regională a filialelor din regiunea de Nord-Vest.

Înaintea conferinţei de presă, organizată la Hotel Double Tree by Hilton, doi membri ai Asociaţiei Oradea Civică au încercat să intre în sală, însă au fost opriţi de bodyguarzi.

Joi după-amiază, înainte de începerea conferinţei de presă a liderilor ALDE veniţi la Oradea – Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea, Norica Nicolai şi Ovidiu Silaghi -, doi dintre membrii Asociaţiei Oradea Civică au incercat să intre în sală.

„Vrem să intrăm şi noi. Şi noi suntem cetăţeni ai acestei ţări”, au insistat cei doi când au văzut că nu sunt lasaţi în sala de conferinţe. De altfel, accesul în sală s-a făcut pe baza legitimaţiei de presă. „Nu eşti binevenit în Oradea! Să nu mai vii în Bihor, stai acolo la Bucureşti împreună cu hoţii tăi”, i-au transmis, ulterior, prin uşa închisă, cei doi reprezentanţi ai Asociaţiei Oradea Civică preşedintelui ALDE. Ei au continuat scandările câteva minute până au fost evacuaţi.

 

Vor cinci eurodeputaţi

După ce apele s-au mai liniştit, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că în cadrul întâlnirii regionale de la Oradea s-a discutat despre viitoarea campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. ALDE speră să obţină cinci mandate.   

Tăriceanu a menţionat că membrii ALDE au trecut în revistă rezultatele sondajelor de opinie şi au analizat motivele pentru care formaţiunea este creditată cu 10-12% din voturi, dublu faţă de alegerile parlamentare din 2016. „Practic, suntem singurul partid care ne-am dublat scorul (ALDE a obţinut 6% la alegerile din 2016 – n.r.). Potenţialul de creştere este de până la 18-20%, însă trebuie muncă susţinută şi organizare”, a declarat preşedintele ALDE. El a anunţat că ţinta pentru alegerile din 26 mai este de cinci mandate de eurodeputat. Candidaţii nu au fost încă anunţaţi, însă se ştie deja că Norica Nicolai va deschide lista. La alegerile europarlamentare din 2014, Norica Nicolai a deschis lista de candidaţi PNL, în campanie promiţând că va deschide un cabinet la Oradea, lucru care nu s-a mai întâmplat. Nicolai a explicat că nu şi-a respectat promisiunea făcută în prezenţa liderului PNL Bihor, Ilie Bolojan, pentru că, după alegeri, liberalii au ales să intre în grupul Partidului Popular European, iar ea a optat să rămână în grupul european ALDE, înscriindu-se în nou înfiinţatul partid cu orientare liberală cu acelaşi nume. „Nu ştiam atunci (când a făcut promisiunea – n.r.) că după alegeri vom fi membri ai altor partide. A doua zi după alegeri am aflat că cineva, voit sau nu, a decis să fim membri în alt grup parlamentar”, a declarat Norica Nicolai.