Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că grupul social-democrat va propune preluarea Spitalului Judeţean în subordinea Consiliului Judeţean, „pentru a da sporurile prevăzute de lege pentru toți angajații din spital, fără a tăia de la medici și asistente”. Mang susţine că hotărârea adoptată de Consiliul Local este nelegală, iar Ilie Bolojan a dovedit că este „incapabil să conducă cele două spitale”.

 

La o zi după conferinţa de presă în care primarul Ilie Bolojan a anunţat motivul pentru care s-a decis tăierea cu 60% a sporurilor medicilor, respectiv cu 25% a sporurilor asistenţilor medicali, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că hotărârea adoptată săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea este nelegală. „Consilierii PSD au sesizat Prefectura şi sper că hotărârea va primi aviz negativ. Nu poate o hotărâre de consiliu să bată o hotărâre de Guvern”, a declarat Ioan Mang, care îl acuză pe primarul Ilie Bolojan că „se crede ministrul Sănătăţii”. „Realitatea e că nu e ministrul Sănătăţii şi nu poate încălca o hotărâre de Guvern”, susţine liderul PSD Bihor. Potrivit acestuia, situaţia de la Oradea este singulară în ţară, celelalte administraţii nerecurgând la tăierea sporurilor medicilor şi asistenţilor. „Asta dovedeşte că primăria condusă de Ilie Bolojan este incapabilă să conducă cele două spitale”, e de părere liderul social-democrat, amintind că Spitalul Judeţean a fost preluat iniţial de Consiliul Judeţean de la Ministerul Sănătăţii, însă a fost transferat municipalităţii pentru a gestiona ambele spitale din Oradea. „Guvernul a stabilit procedura prin care să se acorde sporurile și pentru celelalte categorii profesionale din spitale, în anvelopa de 30% din fondul de salarii la nivel de UAT și toate primăriile reședință de județ din țară au rezolvat astfel această problemă fără a tăia de la medici și asistente”, a menţionat Mang, adăugând că, în Oradea, numărul de angajaţi de la cele două spitale este de peste trei ori mai mare decât numărul de angajaţi de la Primărie, ASCO şi Poliţia Locală, ceea ce „a dus la imposibilitatea de acordare de sporuri la minimum pentru medici şi asistente”. Ioan Mang e de părere că, în situaţia actuală, municipalitatea ar fi putut apela, în această situaţie, la excedentul bugetar pentru plata sporurilor, deoarece legea permite. „Nu s-au mărit foarte mult salariile medicilor, ci s-a dat atât cât să nu mai plece medicii din ţară. Afirmaţia că medicii câştigă prea mult mă surprinde. Să iei de la unii să dai la alţii nu cadrează cu teoria liberală. Ceea ce face Ilie Bolojan azi este politică de extremă stânga”, susţine Mang. În privinţa acuzaţiilor primarului potrivit cărora Guvernul a majorat salariile dar nu a dat şi banii corespunzători, liderul PSD Bihor a menţionat că banii alocaţi pentru spitale în 2018 au fost cu 60% mai mulţi decât în 2017 (297 milioane lei faţă de 186 milioane lei).

„Noi vom cere în Consiliul Judeţean transferarea Spitalului Judeţean la CJ. Astfel, degrevăm Primăria de 2.000 de angajaţi”, a anunţat Mang, adăugând că, prin această manevră, Oradea va putea asigura sporurile pentru Spitalul Municipal, iar CJ va salva situaţia de la Spitalul Judeţean, având în vedere că numărul angajaţilor din subordinea administraţiei judeţene este mult mai mare. „Toţi trebuie să-şi ia salariile meritate, inclusiv cei de la UPU”, a mai declarat Ioan Mang.