Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat actuala conducere a Consiliului Judeţean Bihor, deranjat fiind că vicepreşedintele Călin Gal (PNL), „talpa numărul 1, care sabota toate proiectele de investiţii” pe vremea în care era în opoziţie, se laudă că „va porni” proiecte începute în mandatul precedent.

„Am văzut zilele trecute declarațiile unui vicepreședinte care era talpa numărul 1 în mandatul precedent şi care sabota toate proiectele de investiţii. Acum vine cu mult tupeu și se laudă cu proiecte pe care vrea să le facă”, a declarat, ieri, într-o conferinţă, liderul PSD Bihor, deputatul Ioan Mang, fost vicepreşedinte al CJ în mandatul precedent, făcând referire la actualul vicepreşedinte, liberalul Călin Gal, unul dintre criticii fostei conduceri.

Mang a menţionat că multe dintre proiectele cu care „se laudă” Gal sunt deja în lucru sau aproape finalizate.

Un exemplu dat de Ioan Mang este Drumul Apusenilor. „Ne spune că ei vor demara Drumul Apusenilor pe fonduri europene”, a declarat liderul social-democrat, care precizează că proiectul a fost lansat de fostul preşedinte al CJ Bihor în mandatul 2012-2016, liberalul Cornel Popa, fără să fie concretizat. „S-a lăudat cu ea peste tot, dar când am venit noi, în 2016, nu era întăbulat niciun metru. Consiliul Judeţean nu avea nici măcar drumul. Erau două porțiuni mari care figurau pe comuna Curățele și Budureasa, preluate apoi din drumuri forestiere. A trebuit să modificăm legea ca acele drumuri forstiere să poată fi transformate în drumuri județene”, a afirmat Ioan Mang. Fostul vicepreşedinte al CJ a precizat că, în timpul mandatului său, a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost găsită finanţarea din fonduri europene, a fost organizată licitaţia, fiind atribuite lucrările, ba chiar şi demarate. Pe tronsonul Remeţi-Valea Drăganului (12,893 km), lucrările erau gata în proporţie de 92% în august 2020, susţine Mang. „Mai trebuiau făcute marcajele, câţiva parapeţi şi câteva şanţuri”, a afirmat Mang. Pentru tronsonul Beiuş-Stâna de Vale-Coada Lacului, fostul vicepreşedinte al CJ a afirmat că asfaltul era terminat între Beiuş şi Stâna de Vale, probleme fiind pe porţiunea dintre Stâna de Vale şi Coada Lacului, unde drumul este prea îngust şi a trebuit să fie modificată soluţia tehnică, însă contractul de execuţie era semnat, iar constructorul începuse lucrarea. „Mă aşteptam să spună că vor continua lucrarea, nu că o vor începe”, a declarat Ioan Mang, care a precizat că dacă actualul preşedinte al CJ nu îl va chema la recepţia lucrărilor, se va duce neinvitat.

Un alt proiect „cu care se laudă dl Gal” este cel privind construcţia Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, proiect care a fost frânat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest „pentru că primarul de atunci al Oradiei (Ilie Bolojan - n.r.) s-a trezit că vrea să facă centru de transfer tehnologic”. „În final, în august 2020 am reuşit să semnăm contractul de finanţare”, a menţionat Mang, adăugând că studiul de fezabilitate a fost finalizat în timpul mandatului său. Alte proiecte demarate în timpul mandatului său, dar care trebuie finalizate acum sunt podul de la Bulz şi cel de pe drumul Leş-Tinca, cabana Vadu Crişului, drumul Dobreşti-Vârciorog şi bazinele didactice de înot.

Pe de altă parte, Ioan Mang a acuzat faptul că firmelor care derulau proiectele CJ li s-a transmis „să o lase mai moale”, „după ce s-a aflat cine va candida de la PNL”, pentru a le strica imaginea celor care conduceau judeţul. „Acum s-a reluat munca, să dea impresia că a venit alt om și uite cu ce spor se lucrează”, susţine Mang.