Partidele politice sunt cuprinse în aceste zile toride de febra găsirii candidaţilor perfecţi pentru alegerile generale din noiembrie. Majoritatea partidelor şi-a fixat ca termen de înregistrare a candidaturilor 15 august, doar democrat-liberalii îşi vor face publice lista cu candidaţi peste o lună.

Se caută vârf de săgeată
PNL Bihor are la această oră validate candidaturile pentru cinci dintre colegiile stabilite pentru Camera Deputaţilor, respectiv două candidaturi pentru Senat. Candidaţii au fost aprobaţi de Biroul Permanent Teritorial, iar pe data de 24 iulie s-a validat lista în şedinţa Delegaţiei Teritoriale Permanente a PNL Bihor. Astfel, la Camera Deputaţilor la Colegiul 1 BH Nord va candida Marius Pârv, la Colegiul 2 BH Nord - Vest - Daniel Dumitru Negrean, la Colegiul 3 BH Est - Lucia Ana Varga, la Colegiul 5 BH Sud va candida Claudia Sorina Vlas, iar la Colegiul 6 BH Sud - Vest - Boeriu Valeriu Victor. În schimb, lista rămâne deschisă pentru Colegiul 4 BH Sud - Est, Colegiul 7 BH Oradea Sud, Colegiul 8 BH Oradea Nord - Vest, respectiv Colegiul 9 BH Oradea Centru - Est, unde nu au fost încă nominalizaţi candidaţii. La Senat la Colegiul 1 BH Nord - Vest va candida Emil Benţan, la Colegiul 2 BH Est - Popa Cornel, iar la Colegiul 3 Oradea Sud - BH Sud Vest - Smaranda Maria Scridon. Nominalizarea la Colegiul 4 Oradea Nord - Centru nu a fost încă făcută.

Sondajul şi... etajul
În ce priveşte democrat-liberalii bihoreni, aceştia au decis ca fiecărui candidat să i se acorde şanse egale, motiv pentru care aceştia vor fi numiţi în urma unui sondaj de opinie realizat la nivelul judeţului printre alegători. "Acest sondaj este plătiti de noi. Societatea care se va ocupa de acest lucru este de notorietate şi nu este din Oradea. Fiecare candidat va fi numit în funcţie de rezultatele obţinute. Se face un sondaj pe judeţ, unul pe Oradea. În cazul în care pentru un colegiu există mai mulţi pretendenţi va mai exista un sondaj care să-i departajeze", ne-a declarat Mircea Bradu. Chestionarele vor fi aplicate începând cu 1 septembrie, urmând ca până pe data de 20 septembrie să fie colectate primele rezultate.

Ierarhii prin vot secret
La UDMR lista cu opţinunile rămâne deschisă până pe 15 august. Conform deputatului Lakatos Petru, pe data de 22 august, la Centrul Cultural "Ady Endre", se vor reuni cei 306 electori judeţeni, care prin vot secret vor stabili ordinea candidaţilor. Unul dintre criteriile impuse pentru a candida este să existe o recomandare a organizaţiei locale sau pretendentul la fotoliul de deputat să fi strâns 200 de semnături. De asemenea, candidatul trebuie să aibă minim liceul, să cunoască limba română şi o limbă străină, să fie cunoscut în domeniul în care activează ca un bun profesionist şi să nu fi colaborat cu Securitate. Printre candidaţi se numără senatorul Pete Istvan, Cseke Attila, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, precum şi deputatul Lakatos Petru. "Mâine (azi - n.r.) îmi voi înregistra cererea de candidatură. Eu rămân tot pentru Camera Deputaţilor, că e mai importantă din punct de vedere al implicării pentru cetăţeni. În 80% dintre cazuri Camera Deputaţilor este camera decizională", ne-a declarat Lakatos Petru. Acesta va candida pentru Colegiul Bihor 2 Nord Vest, care cuprinde Săcueni, Sântandrei şi Tileagd, fără Oradea.