Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Proiectul a ajuns la Senat, for decizional, și care se reunește azi în ședință de urgență. Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor.” Ziua va rămâne în istoria Camerei Deputaţilor ca o zi neagră, marcată de „ruşinea de a fi adoptat o astfel de lege, care pur şi simplu umileşte şi România şi poporul român”.

Proiectul de lege a iscat scandal în rândul politicienilor. Liderul deputaţilor PNL susţine că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un troc politic al PSD-UDMR.
Senatorii se întrunesc miercuri la ora 14.00 într-o şedinţă de plen de urgenţă pentru a respinge proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, după ce acesta a trecut de Camera Deputaţilor fără dezbatere sau vot. Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.
Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.
Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat azi dimineață pe facebook că partidul nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și acuză PNL de neîntrunirea la timp a plenului. 
„PSD nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere”, a scris Ciolacu pe rețeaua de socializare.

Liderul social-democrat acuză Guvernul că a trimis punctul de vedere solicitat după împlinirea termenului de adoptare tacită.

„Mai mult, Guvernul a dat răspuns și a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită! (Guvernul a trimis de fapt un raport negativ pe data de 16 aprilie - n.red.) Mai mult, Comisia pentru Administrație condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenționat Comisia de Administrație printr-o adresă că se împlinește termenul de adoptare tacită și că trebuie să facă ceva”, a mai scris Marcel Ciolacu.

Acesta acuză PNL de neîntrunirea la timp a plenului.

„Deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege. Pentru că au venit infectați în Parlament și nu am putut ține ședințe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”, a spus Ciolacu.

 

”Ciolacu nu își face datoria”

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că președintele Camerei Deputaților trebuia să pună pe ordinea de zi proiectul legii privind autonomia Ținutului Secuiesc, care a fost adoptat tacit de deputați. Șeful Guvernului spune că liberalii vor vota împotriva proiectului la Senat. Senatorii se întâlnesc miercuri, de la ora 14.00, pentru a discuta şi vota decizional proiectul de lege care vizează autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat fără dezbatere la Camera Deputaților. Premierul le atrage atenţia parlamentarilor că trebuie să respecte procedurile şi să respingă iniţiativa legislativă.

Premierul Ludivic Orban are un mesaj şi pentru Marcel Ciolacu.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţă de presă în care să lanseze ameninţări la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită. Exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege”, a declarat Orban.

Liberalii nu vor vota autonomia Ţinutului Secuiesc. „Cu siguranţă, în camera decizională PNL va vota împotriva acestui proiect de lege, care excede cadrul constituţional”, a mai spus Ludovic Orban.

 

 „Jo napot kivanok, PSD”

Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”. Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Potrivit președintelui, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

„Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României și a românilor. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.


O zi neagră şi ruşinoasă

Senatorii au respins cu majoritate de voturi, legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul de lege a primit 126 de voturi „împotrivă” și nouă voturi „pentru”. Toate voturile în favoarea acestei inițiative legislative aparțin UDMR, în timp ce PNL, PSD, USR, PMP, ALDE și pro-România s-au poziționat „contra”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacționat cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc, fiind de părere că această zi va deveni una neagră şi ruşinoasă pentru istoria Camerei Deputaţilor.

„Glorioşilor! Fugiţi ca iepurii! Nimeni nu-şi asumă nimic! Toţi se scuză. Bieţii politicieni aflaţi în fruntea Camerei Deputaţilor au prilejuit poate cea mai neagră şi ruşinoasă zi din istoria Camerei Deputaţilor prin adoptarea tacită a legii care legalizează autonomia Ţinutului Secuiesc”, a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul președinte e sigur că legea va fi respinsă la Senat, însă va rămâne în istoria Camerei Deputaţilor „ruşinea de a fi adoptat o astfel de lege, care pur şi simplu umileşte şi România şi poporul român”.

„Liderii de grupuri parlamentare au fost avertizaţi în data de, 12 Martie 2020 de Marius Paşcan că se apropie termenul de adoptare tacită. PSD cu cinci oameni în biroul permanent şi PNL-ul cu 3 oameni s-au făcut că nu aud mesajul aproape disperat al lui Marius Paşcan. Iar ce a urmat astăzi arată că politicienii de la vârful partidelor sunt doar nişte nulităţi politice, care nu îşi asumă atitudinea politică groaznică care a prilejuit trecerea legii autonomiei ţinutului secuiesc prin Camera Deputaţilor. Astăzi, în spaţiul public s-a răsturnat căruţa cu oameni politici laşi, incapabili să îşi asume propriile fapte. Ca să spălaţi ruşinea actului politic ruşinos pe care l-aţi făcut, voi PSD-işti: Marcel Ciolacu, Olguţa Vasilescu, Florin Iordache, Marius Budăi, Ileana Mihălcescu, Daniel Suciu şi Nicolae Bănicioiu şi voi liberalii: Cristian Buican, Gabriel Pirtea şi Laurenţiu Leoreanu, adevărată falangă USL-istă, ar trebui să demisionaţi din Birou. Ce aţi făcut rămâne în istorie parlamentarismului din România. <Glorioşilor>!”, e de părere Băsescu.