Dacă, la alegerile locale din 2016, pesediștii reușeau, după mult timp, să echilibreze situația politică beiușeană, scrutinul de duminică a readus Partidul Național Liberal în postura de formațiune politică dominantă pentru următorii patru ani.

În 2016, candidatul PNL, Petru Mlendea-Căluș, cu 2629 de voturi (45,6 la sută), obținea fotoliul de primar având un avans relativ mic – 341 de voturi – față de contracandidatul său, pesedistul Gheorghe Bogdan. Și componența Consiliului Local al municipiului Beiuș releva echilibrul dintre cele două formațiuni politice, PNL având șapte consilieri, iar PSD șase.

La scrutinul de duminică, 27 septembrie, deși, în condițiile apariției unui al treilea competitor important – Alianța USR PLUS, o victorie categorică părea improbabilă, liberalii au spulberat concurența! Candidatul lor la funcția de primar, Gabriel-Cătălin Popa, a obținut 2.561 de voturi, adică nu mai puțin de 49,5% din totalul celor 5.173 valabil exprimate, practic, cât toți contracandidații săi la un loc! În aceste condiții, scorurile candidaților de pe următoarele locuri sunt relevante doar pentru amatorii de statistici: Sorin-Mihai Briscan (Alianța USR PLUS) a întrunit sufragiile a 1.082 de alegători, în timp ce promisiunile electorale lansate de Stela Babău au convins numai 977 de beiușeni.

Victoria liberalilor a fost la fel de tranșantă și la Consiliul Local, aceștia asigurându-și majoritatea de nouă locuri în forul menționat și, implicit, liniștea necesară punerii în aplicare a proiectului cu care primarul Gabi Popa a câștigat încrederea beiușenilor. Noua componență a Consiliului Local Beiuș aduce câteva noutăți: Alianța USR PLUS ocupă două locuri, candidații independenți Alexandru-Silviu Degău și Călin-Paul Maior au și ei asigurate mandatele, iar UDMR pierde locul câștigat în urmă cu patru ani.

La capitolul „pierderi”, PSD iese în evidență, reprezentanții stângii, păstrând numai patru mandate din cele șase deținute până acum, rezultatul de duminică reducându-le cu o treime numărul de consilieri locali. Cu toate acestea, la votul politic - cel pentru Consiliul Local - PSD rămâne pe locul doi în preferințele beiușenilor, chiar dacă la o distanță astronomică în spatele liberalilor. Nu la fel stau lucrurile în competiția pentru primărie, unde evoluția stelară a lui Gabi Popa și a echipei sale, precum și bunul renume al lui Sorin Briscan, reprezentantul Alianței USR PLUS i-au lăsat pesedistei Stela Babău numai poziția a treia, mai slabă decât cea obținută de lista de candidați pentru Consiliul Local.

Cu siguranță, la victoria liberalilor beiușeni a contribuit substanțial și „Efectul Bolojan”, care s-a dovedit un veritabil taifun în peisajul politic bihorean, pe când, în cazul celorlalte partide, aportul celor de la „județ” a părut așa, o boare.