Consiliul Local al comunei Căbeşti discută azi cererea de reprimire în rândul aleşilor a lui Vasile Ciotea, ales consilier pe lista PNL la scrutinul din 1 iunie 2008, dar căruia nu i-a fost validat mandatul în şedinţa de constituire a legislativului. Acesta a câştigat în instanţele de contencios administrativ atât repunerea în drepturi, cât şi plata retroactivă a indemnizaţiei de consilier din iunie 2008, până acum.

Cine nu deschide ochii deschide punga
În urma alegerilor locale de anul trecut, PNL a obţinut în comuna Căbeşti patru mandate de consilier, poziţia a patra revenind, conform ordinii de pe listă, lui Vasile Ciotea. În şedinţa de constituire a Consiliului Local Căbeşti, lui Ciotea nu i-a fost validat mandatul pe motiv că acesta nu avea depus la dosar confirmarea scrisă din partea PNL a susţinerii sale politice. În locul său, a fost validat ocupantul poziţiei a cincea pe lista PNL, Viorel Goilean. Nemulţumit că a fost privat de calitatea de ales local, Vasile Ciotea a introdus acţiune în contencios administrativ atât împotriva Consiliului Local, cât şi împotriva comisiei de validare a mandatelor de consilier. Acesta a avut câştig de cauză atât la Tribunalul Bihor, cât şi la Curtea de Apel Oradea, cele două instanţe constatând că, pentru a putea fi ecxclus din legislativul local, PNL trebuia să depună la dosar decizia de retragere a sprijinului politic lui Ciotea. Astfel, acesta a obţinut repunerea în drepturi, inclusiv drepturile salariale care i-ar fi revenit în calitate de consilier local. De asemenea, Consiliul Local Căbeşti şi comisia de validare mai trebuie să plătească 704,3 lei, care reprezintă cheltuielile de judecată de la cele două instanţe.

Cu cărţile pe masă
Vasile Ciotea îl consideră vinovat de această situaţie pe fostul preşedinte al organizaţiei PNL din Căbeşti, Boncea Bunta, în prezent consilier local. Mai mult, Ciotea susţine că nu a fost anunţat că ar fi fost exclus din partid, decât când a ajuns la şedinţa de constituire a noului Consiliu, fără a i se motiva însă decizia. "Dacă ar fi avut vreo hârtie prin care să arate că am fost exclus din partid ar fi prezentat-o în instanţă", a afirmat Vasile Ciotea, adăugând că în Căbeşti, de la Revoluţie, în Consiliu au intrat, din partea PNL, tot alţi oameni decât cei aflaţi primii pe listă. "Boncea este consilier local şi a fost membru în comisia de validare a mandatelor. În şedinţa de constituire, zece consilieri din 11 au votat pentru validarea mea, dar şedinţa a fost anulată. La următoarea şedinţă, în comisia de validare s-a propus direct validarea celui de pe poziţia a cincea, despre mine nu s-a mai discutat. Nu vreau decât să iasă adevărul la suprafaţă. Nu am putut rămâne pasiv la ce s-a întâmplat", a precizat Vasile Ciotea.

Interesul poartă fesul
Pe de altă parte, consilierul Boncea Bunta a declarat că Ciotea a fost exclus din PNL din cauza rezultatelor proaste obţinute de partid în satul Sohodol, de unde provine acesta. "Avem hârtie cu decizia de excludere, însă în acea perioadă, Biroul Electoral Central a dat două hotărâri la interval de două zile. În prima se spunea că un consilier putea fi revocat cu acordul partidului la nivel de judeţ, pentru ca a doua zi să se revină şi să fie nevoie de aprobare de la nivel central. Când a avut loc şedinţa nu aveam încă aprobarea de la Bucureşti", a afirmat Boncea, care a adăugat că el l-a adus în partid pe Vasile Ciotea. "Nu am nimic împotriva lui. E un om harnic, dar a avut rezultate slabe. I-am spus acest lucru. Fiecare îşi apără interesul cum crede şi cum poate", a mai precizat fostul lider al organizaţiei PNL din Căbeşti.

În şedinţa de azi, consilierii vor trebui să-l reprimească în rândul lor pe Ciotea, însă, dacă liberalii prezintă decizia de retragere a sprijinului politic, întoarcerea lui în rândul aleşilor locali va fi pentru o singură şedinţă. Va obţine, în schimb, indemnizaţia care i-ar fi revenit dacă ar fi rămas membru în Consiliu din luna iunie a anului trecut până acum. "Vasile Ciotea a câştigat în instanţă, aşa că trebuie să-l repunem în drepturi. PNL nu i-a dat susţinere atunci, nu-i dă nici acum. Vom vedea ce va fi", a declarat primarul comunei Căbeşti, Ioan Lăzău.