Democrat-liberalii bihoreni au decis, ieri, pe cine vor susţine în campania pentru ocuparea fotoliului de primar al municipiului Oradea la alegerile locale de la începutul lunii iunie. Acesta este actualul primar interimar, Mihai Groza, care stă cel mai bine în sondajul de opinie comandat de conducerea centrală a partidului dintre potenţialii candidaţi. Ca "premiu de consolare", secretarul general al PD-L, Mircea Matei, a primit promisiunea că va fi susţinut să obţină funcţia de viceprimar. Surpriza vine însă din partea directorului Administraţiei Imobiliare, Marcel Boloş, care a acceptat să-şi asocieze imaginea cu cea a PD-L, "momit" fiind cu obţinerea postului de city-manager.

În cursa pentru desemnarea candidatului PD-L la Primăria Oradea s-au înscris mai mulţi membri ai partidului, printre care Mihai Groza, Gavrilă Ghilea, Mircea Matei, Gheorghe Carp şi Nicuşor Lepădatu. Potrivit sondajului de opinie realizat de democrat-liberali, cel mai cunoscut dintre candidaţii la nominalizare s-a dovedit a fi actualul primar interimar, Mihai Groza, care nu se află în relaţii prea bune cu fostul primar Petru Filip, şeful său de partid. De altfel, Filip ar fi vrut ca succesorul său în fotoliul de edil şef să fie consilierul local şi totodată secretar general al PD-L, Mircea Matei. Imaginea acestuia a fost însă deteriorată după ce a ieşit la iveală faptul că anul trecut concubina sa a obţinut de la Administraţia Imobiliară o locuinţă de 85 mp, care, deşi situată în buricul târgului, pe strada Republicii, nr. 12, a fost evaluată la doar 10.000 de euro. De asemenea, Matei a reuşit, tot anul trecut, performanţa de a-i găsi concubinei sale un loc de muncă în cadrul Primăriei orădene, în timp ce el a devenit director la Luxten. Se pare însă că actele sale nu sunt considerate atât de grave de colegii săi de partid, aceştia propunându-l pentru funcţia de viceprimar în cazul în care vor câştiga alegerile locale. Prietenul lui Mircea Matei, directorul AIO, Marcel Boloş, cel care i-a oferit locuinţa de pe Corso, a fost răsplătit din plin de conducerea PD-L cu postul de city-manager care ar urma să fie înfiinţat după alegeri. De altfel, acesta nu este singurul serviciu pe care Boloş l-a făcut pentru membrii şi apropiaţii PD-L Bihor. Nu mai mult de începutul acestui an, Marcel Boloş l-a angajat pe secretarul general al PD-L Oradea, Ioan Curpaş, la Serviciul investiţii din cadrul Cetăţii Oradea. Totodată, numeroase firme apropiate PD-L au primit contracte pe bani publici pentru investiţiile coordonate de AIO. Trebuie amintit că lui Marcel Boloş, în calitate de director al AIO, i s-a imputat, de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, proasta gestionare a fondurilor publice. Nici Mihai Groza nu poate fi recomandat ca un bun lider, având în vedere lipsa de autoritate a acestuia în faţa directorilor şi funcţionarilor din Primărie. Cu cei trei, PD-L Bihor speră să cucerească, pentru un nou mandat, Primăria municipiului Oradea.
Preşedintele PD-L Bihor, Petru Filip, recunoaşte indirect faptul că actualul primar interimar nu se ridică la nivelul cerut pentru ocuparea fotoliului de primar al unui municipiu reşedinţă de judeţ. Acesta ar putea fi motivul pentru care democrat-liberalii au venit cu propunerea de a separa decizia politică de atributele administrative. Astfel, dacă ar câştiga alegerile, Groza ar urma să devină o marionetă, deciziile privind administraţia locală urmând să fie luate de city-manager, adică de Marcel Boloş. "Primarul este un om politic, în primul rând. Partea de administrare efectivă este o problemă tehnică, ce poate fi rezolvată de funcţionarii din Primărie", a declarat liderul PD-L Bihor, Petru Filip. Justificarea pentru cooptarea acestuia în echipa PD-L, chiar dacă oficial nu este membru al partidului, a reprezentat-o "rezultatele certe" avute de Boloş în investiţiile făcute în oraş. În realitate, însă, aproape toate proiectele de investiţii propuse de Boloş şi AIO s-au dovedit a fi nefezabile, iar cele care au fost demarate s-au dovedit a fi păguboase pentru oraş.

În altă ordine de idei, Filip a anunţat că, având în vedere că prevederea privind alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene a fost contestată la Curtea Constituţională, PD-L Bihor amână luarea deciziei cu privire la desemnarea candidatului la această funcţie. Până atunci, s-a stabilit ca lista PD-L pentru CJ Bihor să fie deschisă de Petru Filip, Ştefan Seremi şi Gavrilă Ghilea.