Direcţia Sanitar-Veterinară (DSVSA) Bihor a declarat drept zonă infestată cu trichinela Complexul de vânătoare de la Balc, după ce cinci dintre mistreţii împuşcaţi sâmbătă şi duminică la partida de vânătoare organizată de Ion Ţiriac au fost diagnosticaţi cu trichineloză.

 

„Declararea complexului de la Balc drept zonă infestată cu trichinela nu înseamnă că pe viitor ar putea fi interzise partidele de vânătoare, ci o supraveghere sporită a zonei, precum şi instituirea obligativităţii ca, de acum, toate exemplarele recoltate din respectivul perimetru să fie analizate din punct de vedere sanitar-veterinar", a precizat Sorin Hodişan, director coordonator adjunct cu sănătatea animală DSVSA Bihor. De asemenea, acesta a explicat că mistreţii infectaţi cu trichineloză au fost confiscaţi şi predaţi societăţii Protan, pentru a fi distruşi.

La ultima ediţie a partidei de vânătoare organizată anual la Balc au fost prezenţi şase angajaţi ai DSVSA Bihor, trei medici şi trei asistenţi, care au efectuat analize pentru depistarea trichinelozei şi a pestei, la toţi cei 160 de mistreţi. Restul mistreţilor, adică cei sănătoşi, au fost transportaţi, ieri, la Giurgiu, unde funcţionează singurul abator din ţară specializat în procesarea cărnii de mistreţ. "După prelucrare, întreaga cantitate de carne şi mezeluri va fi distribuită unor cămine de copii şi de bătrâni, în mod gratuit", a spus Sorin Hodişan.

Anul acesta, vânătoarea a avut loc cu o săptămână mai devreme decât în anii anteriori, când se desfăşura la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie. Participanţii la partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac în ultimii cinci ani la Balc sunt persoane influente din lumea afacerilor şi a politicii. Omul de afaceri Ion Ţiriac a renunţat, în 2009, la fondul de vânătoare de la Balc, cu o suprafaţă de 10.224 de hectare, păstrând complexul cinegetic, care are 1.157 de hectare.