Senatorul Petru Filip s-a numărat printre puţinii democrat-liberalii care marţi au votat moţiunea de cenzură. Parlamentarul bihorean şi-a recunoscut gestul, însă susţine că a votat "din greşeală" împotriva Guvernului. Pe de altă parte, colegul său de partid, actualul lider interimar al PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, pare neîcrezător, considerând că la un astfel de vot nu se greşeşte. Decizia cu privire la eventuala suspendare din partid a celor care au "trădat" se va lua în Biroul Permanent de luni a PDL.

 

Moţiunea de cenzură dezbătută marţi de Parlament a căzut la o diferenţă de doar opt voturi, parlamentarilor PSD, PNL şi PC alăturându-li-se şi reprezentanţi ai PDL, UNPR şi minorităţilor naţionale. Printre democrat-liberalii care au votat împotriva Guvernului s-a numărat senatorul Petru Filip, vicepreşedinte al PDL. La întâlnirea pe care a avut-o cu sindicatele la sfârşitul săptămânii trecute, acesta declara că nu ştie cum va vota la moţiune şi că mai are trei zile la dispoziţie pentru a se gândi. "Am votat moţiunea de cenzură din greşeală. În loc să pun bila albă în urna neagră şi cea neagră în urna albă, am pus invers, obişnuit fiind să votez în favoarea Guvernului. Eram convins că am votat bine, până mi-au atras atenţa colegii mei că am greşit. I-am explicat premierului că nu am avut nicio intenţie să votez în favoarea moţiunii, mai ales că de săptămâni apar la emisiuni şi susţin măsurile Guvernului. Dacă era să votez moţiunea, spuneam din timp şi valorificam acest moment, cum au făcut alţii", ne-a declarat senatorul PDL. Acesta nu părea îngrijorat de o eventuală decizie de suspendare a sa din partid.

Pe de altă parte, deputatul Ştefan Seremi, cel care a preluat conducerea interimară a filialei bihorene a PDL după ce Petru Filip a renuţat la funcţie, pare sceptic cu privire la greşeala colegului său de partid. "Lunea viitoare se va discuta în BPN fiecare caz în parte. Atunci se va lua o decizie. Mi-e greu însă să cred că la experienţa pe care o are, la valoarea lui, a votat din greşeală. Mie nu mi s-a întâmplat să greşesc la vreun vot, de aceea mi-e greu să cred că se poate să nu fii atent o secundă sau două până votezi. Dar se poate. Probabil era cu gândul în altă parte, la alt partid", a afirmat Seremi, adăugând însă că nu ştie ca Filip să aibă intenţia de a părăsi PDL. Relaţiile dintre cei doi democrat-liberali sunt foarte tensionate, Petru Filip renunţând la conducerea PDL Bihor deranjat de modul agresiv în care Seremi îşi făcea campanie în interiorul partidului pentru obţinerea voturilor necesare pentru a-i lua locul.

De altfel, odată cu renunţarea la fotoliul de preşedinte al PDL Bihor, Filip a renunţat şi la spaţiul pe care îl folosea pentru cabinetul său parlamentar şi care se afla în sediul din Parcul Traian. Acesta s-a mutat în strada Nufărului. "Probabil să fie în colegiul pe care îl reprezintă. Eu nu l-am dat afară", susţine Seremi.

 

În ceea ce priveşte alegerile pentru noua conducere a PDL Bihor, acestea au fost amânate, cel mai probabil pentru toamnă. "Luni ni s-a spus să blocăm alegerile în stadiul în care sunt", a menţionat liderul interimar al PDL Bihor.