După modelul aleşilor orădeni, ieri a venit rândul consilierilor judeţeni să intre în posesia certificatelor doveditoare ale alegerilor. Dacă grupurile politice de la Consiliul Local Oradea s-au evitat reciproc, aleşii judeţeni au dat dovadă de mai multă maturitate politică şi s-au prezentat simultan la Biroul Electoral Judeţean la ora stabilită.

În urma scrutinului din 1 iunie şi a centralizării voturilor la nivel judeţean, grupul PNL Bihor a obţinut 25,04% dintre voturi, revenindu-i 10 mandate de consilieri, PD-L Bihor a obţinut un procent de 23,34%, obţinând 9 mandate, UDMR - 22,46%, tot cu 9 mandate şi PSD Bihor are un procent de 13,55%, revenindu-i 6 mandate. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţena Bihor a fost desemnat Radu Ţârle (PNL), care a reuşit să acumuleze un procent de 27,93% dintre voturile valabil exprimate. Convocaţi pentru ora 15.00, majoritatea aleşilor judeţeni s-au prezentat, ieri, în Sala Mare a CJ Bihor, iar sub îndrumarea colegilor de partid care au activat şi fostul Consiliu şi cunoşteau rosturile aici s-au aşezat la masa de şedinţă în perimetrul delimitat pentru fiecare partid în parte.
După ce timp de patru ani Ştefan Seremi şi Gavrilă Ghilea au ocupat doar fotoliile de la masa de prezidiu, acum aceştia s-au văzut nevoiţi să "coboare" alături de ceilalţi consilieri. Pentru a evita această "umilinţă", fotul preşedinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, nici nu a onorat cu prezenţa ceremonia de înmânare a certificatelor. Marele absent a fost chiar noul preşedinte ales, Radu Ţârle, care nu a reuşit să ajungă la acest eveniment.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, constituirea noului CJ Bihor va avea loc pe data de 21 iunie. Tot săptămâna viitoare, noul preşedinte ales, Radu Ţârle, va depune jurământul în faţa Camerei de Consiliu a Tribunalului Bihor. Până la constituirea noului Consiliu, liderii partidelor îşi fac jocurile pentru a putea pune mână pe cele două funcţii de vicepreşedinte al CJ Bihor.