Consilierii locali ai PD-L au părăsit, ieri, şedinţa ordinară a Consiliului Local Oradea după ce au ţinut o scurtă declaraţie în faţa colegilor din PNL, PSD şi UDMR. Motivul invocat de Dorin Corcheş, liderul grupului de consilieri ai PD-L, a fost refuzul celorlalţi aleşi locali de a semna proiectul de hotărâre privind convocarea unui referendum în Oradea, în data de 22 noiembrie, cu privire la introducerea tichetelor sociale pentru pensionari.

 

 

Şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local Oradea a debutat cu o declaraţie susţinută de liderul aleşilor locali PD-L. Dorin Corcheş, prin care a motivat propunerea de organizare a referendumului local, adăugând că a cerut sprijinul colegilor din PSD, PNL şi UDMR pentru a putea fi introdusă pe ordinea de zi. "Vă propunem să vă alăturaţi demersului pe care vrem să-l facem în sprijinirea a aproximativ 32.000 de pensionari din Oradea. Doar orădenii pot hotărî, direct, prin vot, soarta acestora", a precizat Corcheş, adăugând că, prin referendum, s-ar realiza un gest de dreptate socială. Democrat-liberalul a afirmat că niciunul dintre aleşii locali din celelalte partide nu s-a alăturat demersului celor 7 consilieri locali PD-L, motiv pentru care proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului nu a fost introdus pe ordinea de zi.

La finalul intervenţiei sale, liderul grupului de consilieri PD-L a precizat că, în condiţiile în care ceilalţi aleşi locali refuză să rezolve o problemă gravă, democrat-liberalii refuză "să fim părtaşi la această nedreptate. Drept urmare, consilierii PD-L vor părăsi şedinţa Consiliului Local". Odată încheiată declaraţia, cei şase consilieri locali PD-L prezenţi la şedinţă (al şaptelea, Dorel Luca, fiind absent) s-au ridicat de la masă şi au părăsit sala, şedinţa continuând doar cu aleşii locali ai celorlalte trei partide.

La final, consilierii PSD, UDMR şi PNL s-au arătat deranjaţi de faptul că nu au fost lăsaţi să-şi spună punctul de vedere cu privire la propunerea PD-L, acuzându-i totodată pe democrat-liberali că vor să profite de situaţie pentru a obţine sprijin electoral. Într-un comunicat de presă semnat de toate cele trei grupuri de consilieri se precizează că "gestul consilierilor PD-L este unul pur electoral. Având în vedere faptul că membrii consiliului sunt plătiţi din banii contribuabililor, părăsirea lucrărilor este un gest care aduce prejudicii activităţii Consiliului Local şi, implicit, cetăţenilor acestui oraş. Consiliul Local condamnă modalitatea prin care PD-L încearcă să facă campanie pe seama greutăţilor întâmpinate de cetăţeni".

 

PD-L anunţase că vrea ca orădenii să se pronunţe cu privire la oportunitatea acordării, de către Primărie, a unor tichete în valoare de 150 lei/persoană/trimestru pentru pensionarii cu pensii de maximum 500 lei, tichete de 120 lei/persoană/trimestru pentru pensionarii cu pensii cuprinse între 501 şi 600, respectiv tichete în valoare de 90 lei/persoană/trimestru pentru cei care au pensii cuprinse între 601 şi 800 lei.