Din cei 500 de delegaţi aşteptaţi la Congresul UDMR care se va desfăşura la sfârşitul lunii februarie la Oradea, 50 provin din filiala bihoreană. Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a precizat că bihorenii vor decide cu cine vor vota la preşedinţia Uniunii abia după întâlnirile pe care le vor avea cu fiecare dintre cei doi candidaţi.

Congresul UDMR se va desfăşura în perioada 26-27 februarie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Cei 500 de delegaţi din toate filialele din ţară vor alege noul preşedinte al Uniunii. Actualul lider, Marko Bela, a anunţat la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, care s-a desfăşurat, în 11 decembrie 2010, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, că nu va mai candida pentru un nou mandat la şefia Uniunii. În schimb, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-au anunţat candidaturile pentru preşedinţia UDMR. Eckstein Kovacs Peter este susţinut de UDMR Cluj şi de platforma liberală din Uniune şi candidează sub sloganul "Eu doresc schimbarea". Kelemen Hunor, a anunţat, ieri, că până în prezent cinci filiale judeţene ale UDMR şi-au arătat sprijinul pentru candidatura sa la şefia Uniunii, printre care se numără cele din Braşov, Alba şi Harghita. Kelemen Hunor a declarat că, în cazul în care va fi ales preşedinte al UDMR, îi va solicita lui Marko Bela să-şi păstreze funcţia de vicepremier până la finalul mandatului, iar pe Laszlo Tokes va încerca să îl convingă să nu înfiinţeze un nou partid, aşa cum a anunţat. El a mai spus că va încerca să îmbunătăţească relaţiile cu Ungaria şi că nu are niciun motiv să nu se înţeleagă cu FIDESZ şi cu premierul ungar Viktor Orban. "UDMR Bihor nu a stabilit încă pe cine va vota la alegeri. Adunarea Generală a adoptat nişte principii pe baza cărora, în urma discuţiilor pe care le va avea cu fiecare candidat, vom stabili pe cine votăm. Toţi cei 50 de delegaţi vor vota la fel", ne-a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. Potrivit acestuia, membrii bihoreni ai Uniunii vor ca "UDMR să rămână deschisă pentru toate ideologiile, să nu se îndrepte înspre o singură direcţie".

De asemenea, noul preşedinte trebuie să fie capabil să transmită mesaje pentru toate grupurile sociale din România, pentru că "încercăm să menţinem întreaga societate maghiară în aceeaşi organizaţie". Cei doi candidaţi sunt aşteptaţi să vină în Bihor la începutul lunii februarie.