Prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, şi cu vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc, va fi modificată hotărârea administraţiei judeţene prin care se stabilea repartiţia cotelor defalcate din TVA şi din impozitul pe profit către primăriile din judeţ. Ghilea susţine că situaţia ar urma să se deblocheze într-o săptămână.

Acuzat la sfârşitul săptămânii trecute de liderii PNL Bihor că blochează banii primăriilor, prefectul Gavrilă Ghilea a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, motivul pentru care sumele alocate de Consiliul Judeţean Bihor nu au fost transmise de Trezorerie către administraţiile locale. "M-au acuzat că aş bloca bugetul Consiliului Judeţean şi bugetele primăriilor din judeţ. Nu este adevărat. Domnul Cornel Popa, în necunoştinţă de cauză sau nefiind documentat sau, şi mai grav, din rea intenţie a făcut aceste afirmaţii", susţine Ghilea, care-l acuză, la rândul său, pe liderul PNL Bihor că se află în campanie electorală. "Eu nu fac altceva decât să-mi exercit atribuţiile. Hotărârea Consiliului Judeţean din 15 aprilie a ajuns la Prefectură în data de 27 aprilie. În 4 mai am primit o adresă de la Trezoreria Finanţelor Publice prin care ni se cerea să precizăm dacă am dat aviz de legalitate sau nu pentru hotărârea CJ şi ne semnala că sunt probleme legate de repartizarea sumelor", a menţionat prefectul de Bihor. Acesta a adăugat că juriştii instituţiei pe care o conduce au ajuns la concluzia că trebuie cerut un punct de vedere oficial de la Finanţele Publice. Cererea către Direcţia Finanţelor Publice a fost trimisă vineri, 20 mai, răspunsul venind ieri, 23 mai. "Finanţele ne semnalează clar că repartizarea bugetului nu este făcută conform legii. Sumele sunt alocate pentru programul Fructe în şcoli, ceea ce nu se poate încadra la capitolul investiţii", a menţionat Ghilea. Potrivit DGFP Bihor, sumele defalcate din TVA şi impozitul pe venit se repartizează prin hotărârea CJ pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită finanţare locală. "Prin HCJ Bihor nr. 69/2011, din suma totală de repartizat, de 29,597 milioane lei, o parte, respectiv 903.300 lei, a fost rezervată pentru programul "Fructe în şcoli", iar cealaltă, pentru diverse lucrări de infrastructură. Punctul nostru de vedere este că sumele alocate prin hotărârea Consiliului Judeţean pentru programul 'Fructe în şcoli' nu se pot încadra la susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură", se arată în adresa primită de la Finanţele Publice. Prefectul a menţionat că nu putea să dea viză de legalitate, având semne de întrebare legate de respectiva hotărâre, dar nici nu putea să dea viză de nelegalitate până nu clarifica problema.

Odată cu primirea răspunsului de la DGFP Bihor, Ghilea a discutat cu conducerea Consiliului Judeţean, mai exact cu preşedintele Radu Ţîrle şi vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, care au fost de acord să revină asupra hotărârii CJ.