Şedinţa extraordinară de îndată online a Consiliului Județean Bihor de ieri s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă, fiind înregistrată apoi postată pe pagina de facebook a CJ Bihor. Acest lucru este la limita legii, deoarece şedinţele CJ trebuie să fie publice, deci trebuie să poată fi urmărite în timp real.

La finalul şedinţei on line în care s-a discutat bugetul rectificat pe anul în curs, consilierul județean liberal, Sebastian Lascu, a luat cuvântul și a cerut demisia președintelui CJ, Pásztor Sándor (UDMR), ca urmare a încălcării Ordonanțele Militare, fiind prins la pescuit, în Joia mare, pe lacul de la Șișterea, comuna Cetariu.

„Domnule preşedinte Pásztor Sándor, 4 ani de zile am fost un consilier judeţean echilibrat şi decent, fiind medic sunt animat de valorile umane şi sunt sensibil când mii de bihoreni suferă, iar eu nu pot să trec cu vederea peste acţiunile iresponsabile ale dumneavoastră, domnule preşedinte care aţi ales să vă satisfaceţi hobby-urile în timp ce mii de bihoreni sunt obligaţi să stea în locuinţele lor şi nu au drepturi cum aveţi dumneavoastră de a vă deplasa oriunde în judeţ, dar acestea nu v-au fost de ajuns că aţi ales să îi jigniţii pe mii de bihoreni mergând la pescuit, lucru interzis de ordonanţele militare pe care dumneavoastră trebuia să le susţineţi şi implementaţi. A fost un cumul de greşeli pe care nu le enumăr aici (...) dar aceste greşeli sunt şi recunoscute de dumneavoastră domnule preşedinte! Dumneavoastră, în calitate de vicepreşedinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, trebuia să fiţi un model de moralitate şi sprijin pentru mii de bihoreni! 

Cum nu toţi suntem la fel, eu Lascu Sebastian, consilier judeţean îmi dau demisia din CJ Bihor în situaţia în care nu vă daţi dumneavoastră demisia de onoare, domnule preşedinte! Cum vom putea avea pretenţie la noile generaţii să respecte instituţiile şi să se implice în politică când apar asemenea greşeli ale unor conducători, iar aceste greşeli să nu fie urmate de o demisie de onoare, ca într-o ţară europeană civilizată?”

Lascu i-a dat astfel termen lui Pásztor să demisioneze, până la viitoarea ședință de plen, din luna mai. Altfel, va renunţa chiar el la funcţia de consilier judeţean, în semn de protest.

Preşedintele CJ Bihor Pasztor Şandor a replicat, întrebându-se retoric când i-a fost dictat acel text şi de către cine, pentru a adăuga mai apoi că nu îşi dă demisia, deoarece şi-a recunoscut fapta şi a plătit amenda. O faptă mai puţin gravă, crede Pasztor, echivalentă spre exemplu cu depăşirea vitezei regulamentare într-o localitate. Şeful CJ Bihor i-a mai sugerat lui Lascu să introducă în plenul CJ propunerea de a fi demis prin vot.

În schimbul de replici a intervenit şi vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, liderul PSD Bihor, care i-a transmis consilierului liberal că nu ţine cont de anunţarea demisiei sale în această formulă. Şi el a accentuat că fapta săvârşită de Pasztor Şandor a fost asumată şi este mai puţin gravă, fiind comisă în timpul zilei, înainte de ora 22.00, şi i-a sugerat consilierului „să-şi dea demisia dacă şeful lui de partid nu-şi dă demisia, pentru că nu a respectat Ordonanţele Militare şi care a fost într-un spaţiu închis, după ora 22.00, în noapte de Înviere. Poate că ar fi bine să ne gândim când aruncăm cu piatra. (...) Poate ceri, domnule Lascu, şi demisia liderului PNL Bihor (Ilie Bolojan – n.r.) pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare... chiar dacă presa nu l-a urmărit atunci şi nu a mai spus nimic...”

Şedinţa s-a încheiat cu intervenţia consilierului liberal Călin Gal care a obiectat asupra faptului că şedinţa nu a fost transmisă live, pentru a respecta obligativitate de a fi considerată publică.