La sfârşitul săptămânii trecute, ultimele două unităţi spitaliceşti din Bihor au fost transferate administraţiilor judeţene şi locale, odată cu semnarea celor două protocoale de preluare, a Spitalului de Urgenţă Judeţean, respectiv a Spitalului de Psihiatrie Nucet. Sâmbătă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, conducerea Consiliului Judeţean Bihor a semnat protocoalele de predare-primire şi, totodată, a fost anunţată noua echipă de la cârma Spitalului Judeţean, în frunte cu dr. Carmen Pantiş.

Bihorul este al şaptelea judeţ care a preluat în întregime responsabilitatea tuturor unităţilor sanitare de pe raza sa. Din acest moment, greul cade pe umerii administraţiilor locale. Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, recunoaşte că preluarea acestor două spitale este o provocare, dar, în acelaşi timp, cere şi multă responsabilitate. Principala problemă ridicată este lipsa finanţării, în condiţiile în care, la începutul anului, în buget nu au fost cuprinşi bani pentru spitale, în plus, veniturile la bugetul judeţului sunt în scădere. "Nu putem face performanţă singuri. Dacă pe celelalte instituţii aflate în subordine le putem dribla, le mai putem pasa sau le mai putem trimite în prelungiri, aşa cum facem cu FC Bihor, cu spitalele nu ne putem permite să glumim. Chiar dacă facem mai puţine drumuri, mai puţină cultură, mai puţin sport, sănătatea oamenilor este o prioritate", a precizat Radu Ţîrle. În cadrul evenimentului de sâmbătă, care s-a desfăşurat în Sala mare a Consiliului Judeţean Bihor, a fost anunţată şi noua echipă de conducere a Spitalului Judeţean. Noul manager al spitalului este Carmen Pantiş, fosta coordonatoare a programului de transplant Bihor, postul de director medical va fi ocupat de către Călin Hozan (şef secţie Chirurgie), cel de director financiar, de către Emil Muţ Popovici (economist), iar directorul pentru îngrijiri va fi Florian Rob. De asemenea, Radu Ţîrle şi-a nominalizat reprezentanţii în Consiliul de Administraţie: chirurgul Adrian Duşe şi cardiologul Mircea Popescu.

 

În ceea ce priveşte conducerea Spitalului de Psihiatrie Nucet preşedintele CJ Bihor nu a luat încă nicio decizie, precizând că această unitate se va contopi cu Centrul Medico-Social Ştei. În cursul acestei zile, va avea loc instalarea în funcţie a noii conduceri a Spitalului Judeţean de Urgenţe.