Theodor Stolojan a demisionat pe fondul neînţelegerilor din PD-L, tensiuni izbucnite între foştii pedişti şi peledişti pe tema împărţirii funcţiilor, susţin surse din partid. Alte surse spun însă că principalul motiv care l-a împins pe Stolojan la demisie este un acord secret, conţinând condiţii inacceptabile, pe care PSD ar fi încercat să i-l impună viitorului premier.

"Theodor Stolojan a cerut ca funcţiile în viitorul Guvern să fie împărţite la paritate cu foştii pedişti. Adică jumătate din funcţiile de miniştri şi secretari de stat să revină foştilor pedişti, iar cealaltă jumătate să revină liberalilor care au format PLD. Pediştii au insistat însă ca funcţiile să fie împărţite în proporţiile obţinute de cele două partide la europarlamentare", susţin surse din PD-L. Certurile ar fi izbucint în ultimele două zile deşi algoritmul împărţirii funcţiilor fusese tranşat înainte de alegeri, când s-ar fi convenit să fie luate în calcul rezultatele de la europarlamentare, când cele două formaţiuni au candidat separat. Stolojan s-ar fi opus însă pe motiv că de atunci lucrurile s-au schimbat, a intervenit fuziunea şi că aportul său la scorul obţinut de PD-L la alegerile parlamentare din 2008 revine în mare măsură grupării formate din foştii liberali. Potrivit surselor PD-L, gestul lui Theodor Stolojan de a se retrage n-ar fi susţinut de toţi foştii peledişti. "Gheorge Ştefan, de la Piatra Neamţ, şi Gheorghe Flutur, din Suceava, nu sunt cu el", susţin sursele citate.
Alte surse neagă însă varianta tensiunilor interne. "Nici n-a fost vorba de aşa ceva. Totul pleacă de la negocierile PSD", susţin apropiaţi ai fostului premier. "Este vorba de pretenţiile celor de la PSD. Nu de cele anunţate, nu de cele ştiute. Ei ar fi dorit să existe un alt document semnat de Stolojan, cu alte angajamente, însă ceva secret", au declarat sursele citate, fără a prezenta însă alte detalii.
Zvonurile despre o posibila retragere a lui Theodor Stolojan au început să circule în partid încă de duminică noaptea, după ultima negociere între PD-L şi PSD. Ziarul Gândul a publicat în ediţia de ieri ceea ce pretinde a fi clauzele unor anexe secrete la Parteneriatul pentru România semnat duminică. Una dintre clauzele despre care scrie Gândul se referă la faptul că primul ministru poate propune motivat revocarea unui ministru numai după consultarea prealabilă a conducerii celuilalt partid. "Prevederea naşte deja interpretări diferite, în timp ce democrat-liberalii spun că PSD nu are drept de veto în ceea ce priveşte revocarea miniştrilor, social-democraţii susţin contrariul", scrie Gândul. Această clauză, care limitează drastic puterile primului ministru, s-ar putea adăuga la cauzele nemulţumirii lui Theodor Stolojan.
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro că duminică seara, în jurul orei 22:00, după ce PD-L şi PSD ar fi încercat să-i impună clauzele acordului secret, Theodor Stolojan l-ar fi sunat pe Traian Băsescu să-i spună că nu acceptă condiţiile. Informaţia că Theodor Stolojan îşi pregăteşte retragerea circulă, se pare, încă de sâmbătă la Cotroceni. "A cedat, a realizat că nu poate. Nu a dat niciun fel de explicaţii în afară de: nu pot. De sâmbătă suntem bulversaţi de acest comportament", au declarat pentru HotNews.ro surse de la Cotroceni. Traian Băsescu ar fi sperat până în ultimul moment că Theodor Stolojan va reveni asupra deciziei. "Stolojan s-a blocat, sunt limitele tehnocratului. A spus pur şi simplu nu pot", a declarat unul dintre consilierii preşedintelui. Acesta susţine că, până la desemnare, "toată lumea avea maximă încredere în el".

În ceea ce priveşte desemnarea lui Emil Boc, oamenii preşedintelui susţin că Traian Băsescu nu a avut de ales: "Cui să-i dea şansa asta? Lui Videanu, care n-a avut curajul să intre în cursa pentru Bucureşti? Lui Vasile Blaga, care a pierdut. Cum să ajungă premier?"...