Emilian Pavel a fost numit ieri în funcţia de subprefect al judeţului Bihor. Fost eurodeputat PSD în perioada 2014-2019, Pavel a obţinut, în urma alegerilor din 2020, un mandat de consilier local în Oradea. De asemenea, este preşedinte executiv al PSD Bihor.

Premierul Nicolae Ciucă a semnat, miercuri, 5 ianuarie, deciziile de eliberare din funcție și de numire a unor prefecți și subprefecți. Printre aceştia se află şi social-democratul Emilian Pavel, care, în urma deciziei semnate de premier, va ocupa funcţia de subprefect de Bihor deţinută anterior de reprezentantul USR – Daniel Palaghianu. Emilian Pavel s-a născut în anul 1983, la Salonta, dar a crescut la Oradea. Este absolvent al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” şi apoi al Facultății de Electrotehnică și Inginerie Managerială. Este membru PSD din anul 2001, ocupând, printre altele, funcţia de preşedinte al TSD Bihor, iar în prezent este preşedinte executiv al PSD Bihor. În perioada 2014-2019 a fost deputat în Parlamentul European (în 2016 a fost europarlamentarul român cu cele mai multe amendamente depuse la dosarele aflate în lucru în legislativul UE; în 2017 a fost votat europarlamentarul anului la categoria Ocuparea forței de muncă și nominalizat la categoria Promovarea drepturilor femeilor). În 2020 a candidat la funcţia de primar al Oradiei din partea PSD, pe care a câştigat-o liberalul Florin Birta. În prezent, este consilier municipal.

Emilian Pavel se va alătura astfel conducerii Instituţiei Prefectului Judeţul Bihor formată în prezent din prefectul Dumitru Ţiplea (PNL) şi subprefectul Bothazy Nandor (UDMR), secretar general fiind Feneşi Tibor.