Pe masa consilierilor locali, ce se vor reuni în şedinţă extraordinară luni, 14 iulie, vor ajunge două proiecte de hotărâre prin care se solicită acordarea facilităţilor prevăzute de un document adoptat de Consiliul Local Oradea în cursul anului 2007.

SC Grandhill Exim SRL a realizat în cursul anului 2007 o investiţie pe strada Meziadului în valoare de 4,6 milioane lei. În urma acestei lucrări, au fost angajate 40 de persoane. Investiţia a constat în ridicarea unui imobil P-5E, care adăposteşte mai multe birouri, iar la ultimul etaj a fost amenajată o terasă şi un bar. Cea de-a doua solicitare de scutire la impozitul pe clădiri vine din partea SC Sticom Trading SRL, care a realizat 20 de apartamente pe strada Ion Păun Pincio, din cartierul Oncea, investiţie ce se ridică la 13 milioane lei. Conform HCLO nr. 845/2007, prin care s-a aprobat regulamentul de acordare a facilităţilor fiscale la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri, orice persoană fizică care realizează o investiţie ce depăşeşte valoarea de 500.000 euro poate solicita scutiri de la plata impozitelor datorate pe clădiri şi terenuri. În aceste condiţii, SC Grandhill are de achitat pe perioada 1 martie - 31 decembrie a.c. un impozit pe clădire în valoare de 61.301 lei. În baza regulamentului, societatea are dreptul la o reducere a impozitului cu suma de 18.390 lei. În schimb, SC Sticom Trading are de achitat un impozit pe clădire, pe anul în curs, în valoare de 189.558 lei, în acest caz, firma beneficiind de o scutire totală de plata imozitului.

Până în prezent, pe baza regulamentului CLO, au mai beneficiat de acordare a facilităţilor alte două societăţi. Firmei SC Porto Petrol SRL i s-a acordat o reducere a impozitului pe clădire în valoare de 6.330 lei, iar SC Trans World Trading a primit o reducere de 4.414 lei - tot la impozitul pe teren.