Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură, au anunțat oficial reprezentanții Comisiei de Numărare, după ce toate bilele au fost scoase din urnă. Moțiunea a fost votată de 241 de parlamentari, 10 voturi fiind „împotrivă”. Liviu Dragnea a anunţat deja că are mai multe variante pentru un nou candidat la funcţie.

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat ieri, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis, că este sigur că șeful statului va accepta propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier. Dragnea spune că are patru variante, dar va merge cu o singură propunere. Liviu Dragnea a afirmat că are patru variante de premier „și domni și doamne, din partid”, dar a anunțat că va merge cu o singură propunere la Cotroceni.

Liderul PSD a spune că în zilele următoare va fi un Comitet Executiv Național și o întâlnire cu grupurile parlamentare, „astfel ca luni să mergem cu o propunere la președintele Klaus Iohannis. După ce președintele va accepta, ne reunim pentru a aproba formula guvernamentală și programul. Sunt convins că Iohannis va fi interesat de stabilitatea României, mesajele publice au fost corecte și de apreciat și sunt convins că luni la Cotroceni va accepta propunerea”, a spus Dragnea.

„În primul rând vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greşeala pe care am făcut-o, în sensul că ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid despre variantele de prim-ministru. (…) Ca şi garanţie (pe care o voi oferi-n.r.) vor fi discuţiile care se vor purta în zilele următoare până când vom ajunge la o propunere unică pentru a merge la Cotroceni”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat ce garanţie le va da românilor că PSD nu îşi va mai da jos propriul guvern.

Liviu Dragnea a afirmat că a crezut în Sorin Grindeanu şi că nu îi vrea răul, ci „îi doreşte să fie foarte atent şi să aibă grijă”.

„Repet, am crezut în acest om, nici acum nu am nici un fel de problemă personală cu el, nu îi doresc răul, îi doresc să fie foarte atent şi să aibă grijă în continuare”, a spus Dragnea.

În acelaşi context, premierul în exerciţiu Sorin Grindeanu l-a sfătuit pe succesorul său, miercuri, după ce moțiunea de cenzură a trecut în Parlament, „să nu creadă în prietenia lui Liviu Dragnea”, afirmând că și-ar dori să nu mai existe „agende ascunse” în relația dintre președintele PSD și premier.

„Să nu creadă în prietenia lui Liviu Dragnea”, a fost sfatul pe care Sorin Grindeanu a ținut să i-l transmită succesorului său. El a mai spus că își dorește ca viitorul premier să fie de la PSD.

 

Grindeanu şi Ponta, excluşi

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a susţinut că fiecare organizaţie a PSD va discuta, în perioada următoare, despre parlamentarii social-democraţi care au votat împotriva moţiunii de cenzură sau au absentat, decizia privind excluderea aparţinându-le.

Întrebat dacă vor fi excluşi parlamentarii PSD care au votat împotriva moţiunii de cenzură, Dragnea a răspuns: „Iar vreţi să-mi spună că sunt foarte autoritar? Azi nu discutăm despre vânătoare de vrăjitoare. Miza noastră după această moţiune de cenzură nu e cum plătim nişte poliţe”.

„Am stabilit cu colegii şi fiecare organizaţie, în zilele următoare, va discuta fiecare caz în parte. (...) Asta vor discuta în organizaţiile lor. Vor avea cred o discuţie foarte interesantă”, a adăugat Dragnea.

Întrebat de ce nu decide tot CExN excluderea, ca în cazul Grindeanu şi Ponta, Dragnea a spus: „CExN decide în condiţiile în care organizaţiile nu iau decizii”. El a mai spus că Grindeanu şi Ponta nu mai sunt membri PSD.

Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern.