Forma finală a regulamentului de limitare a riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice va fi aprobată în următoarele două săptămâni.
Banca Naţională a României (BNR) intenţionează să reducă riscurile care apar în prezent în acordarea de împrumuturi persoanelor fizice, prin impunerea unor condiţii stricte în evaluarea posibilităţii de rambursare pe care o prezintă cei care doresc să contracteze un credit. Proiectul de modificare a Regulamentului nr. 3/2007 privind limitarea riscului la creditele destinate persoanelor fizice prevede că acordarea împrumuturilor va trebui să ia în considerare concluziile analizei de risc.
Totodată, băncile vor analiza "capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor certe cu caracter de permanenţă care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel declarat fiscal în anul anterior".
În proiectul elaborat de BNR, este inclusă obligaţia băncilor de a realiza o analiză de tip stress test pentru fiecare potenţial client, în scopul evaluării capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile.
De asemenea, Proiectul prevede obligaţia băncilor de a informa clientul şi de a-i pune la dispoziţie, înainte de semnarea contractului de credit, două scadenţare, în monedă naţională, ale sumelor totale de plată aferente creditului solicitat.
Consultarea publică asupra Proiectului s-a încheiat pe 31 iulie, după ce a fost prelungită cu două săptămâni faţă de termenul prevăzut iniţial.