Pentru a avea succesul scontat cu ocazia diferitelor activităţi socio-culturale, economice şi politice, organizate în contextul numeroaselor sărbători naţionale sau mai puţin naţionale, preluate de peste hotare (din Ungaria!), posibile în decursul unui an, iniţiatorii acestor evenimente se întrec în invitarea unor "nume sonore" care să atragă privirea cât mai multor creduli.

La un astfel de eveniment, respectiv la tabăra de la Porumbeşti, judeţul Satu Mare, organizată de Asociaţia "Hid" din Lazuri (Satu Mare), a fost invitat şi neobositul păstor reformator Tokes Laszlo (fost pastor reformat), unde majoritatea "descendenţilor lui Attila" se şi aşteptau ca prelatul orădean să se ţină de cuvânt şi să expună câteva idei la secţiunea "Strategia naţională şi autodeterminarea", deoarece acesta din urmă, doar cu câteva zile înainte, a susţinut că "maghiarilor din Transilvania le este imperios necesar (Esenţial, vital! Tratat cu fenobarbital! - n.n.) ca în cazurile speciale, cum ar fi problemele de autonomie sau cele legate de minorităţi, să adopte o politică liberă". Stupoare, potrivit reprezentanţilor mass-media din Satu Mare, prelatul orădean (acum "ex", caci vorba poetului: "Nimic nu-i până-i lume`!") nici nu a onorat invitaţia, poate pentru motivul că, în opinia domniei sale, evenimentul a fost de "mâna a doua". Gurile rele ciripesc că nu doar taxa de intrare prea mare, ci şi absenţa lui Tökes Laszlo au contribuit decisiv la eşecul manifestării. Pe de altă parte, domnul (fost) episcop, sau, după cum se comportă, şi actual, nu a vrut să-şi păteze imaginea publică atât de "pură" prin participarea alături de alţi simpatizanţi ai radicalismului de dreapta (cum ar fi Vona Gabor, membru fondator al partidului de extremă dreapta "JOBBIK", din Ungaria şi a unei grupări xenofobe şi antisemite, "Garda Ungară") - să nu fie oarecum acuzat de extremism, cu care, de altfel, cochetează... din frageda-i pruncie, cu mult înainte de vremea de acum fix 20 de ani, când fratele său stabilit în Canada îi tot trimitea operatori TV din "lumea liberă" sa-i mediatizeze disidenţa.
Ce contează dacă prin invitarea acestor "lideri reprezentativi" se cheltuie sume exorbitante (din buzunarele cui oare?), iar ulterior, odata ce obiectivul principal este atins prin ocuparea unui fotoliu... de piele la Brussel, evenimentele de acest gen, care se vor tradiţionale şi la care sunt aşteptaţi de fiecare dată aceşti "lideri", nu mai prezintă interes? Organizatorii de la Porumbeşti poate nu au înţeles că "interesele colective" (autonomia culturală, individuală etc.) nu pot concura cu cele personale ale "liderilor", respectiv, în acest moment, formarea unei delegaţii separate a europarlamentarilor de etnie maghiară (din România) Tökes-Winkler-Sogor. Dragi conaţionali, separat-separare-separatism nu este foarte departe de autonomie, ştim că, până la urmă, "cei trei muschetari" asta visează la nivelul delegaţiei române. Asta urmăresc (oare?) şi în zona secuiască: separare - autonomie? Mai pe româneşte: că tot sunt popiţi şi răspopiţi în grupusculul celor trei crai - "Trei, Doamne, şi toţi trei..." - unii şi aceiaşi ca şi la vremea (2007-2008) când etnicii maghiari din România aveau şi Uniune, şi partid; acum, la vremea când reprezentanţii maghiarilor din România stau la aceeaşi masă în Parlamentul Europei, vor să facă "bisericuţe" în rândul cosangvinilor lor?