Peste 6.000 de bihoreni de etnie maghiară s-au interesat, de la începutul lunii ianuarie şi până acum, de documentele necesare pentru obţinerea cetăţeniei ungare. Aceştia s-au adresat fie la birourile de consiliere deschise la toate organizaţiile UDMR din judeţ, fie la Centrele de Democraţie înfiinţate special în acest scop de către Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania - filiala Bihor. 

Preşedintele CNMT - regiunea Partium, Orban Mihaly, a precizat că, în decurs de o lună, la centrele de informare deschise la Oradea, Marghita şi Valea lui Mihai s-au prezentat aproximativ 4.000 de persoane. Potrivit acestuia, între 700 şi 800 de dosare pentru dubla cetăţenie ar fi fost deja depuse fie la Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, fie la serviciile de evidenţa populaţiei din cadrul primăriilor din Ungaria. Printre cei care şi-au depus dosarul se numără vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, care s-a prezentat, împreună cu cei trei fii ai săi, la Primăria din Debreţin, în data de 24 ianuarie. Şi Orban Mihaly a depus cererea pentru obţinerea dublei cetăţenii la sfârşitul săptămânii trecute, la primăria unei localităţi din apropiere de Mişcolţ. Pe de altă parte, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat că la sediile din judeţ s-au prezentat peste 2.300 de persoane, care au avut nevoie de ajutor pentru întocmirea documentaţiei. "Noi le oferim traducere gratuită pentru documente, dar şi poze gratuit", a precizat Szabo Odon. Acesta a menţionat că, pe lângă informaţiile şi sprijinul acordat prin birourile deschise la sediile UDMR, au fost distribuite mii de caiete informative.

În ceea ce priveşte liderii UDMR Bihor, Szabo Odon a declarat că "toţi au spus că îşi vor depune dosare. Unii dintre ei şi-au terminat faza de documentare. Eu trebuie să-mi fac documentare până la bunici, fiind ultimii care au avut cetăţenie maghiară. Am mul mai multă socumentaţie care trebuie tradusă".