Europarlamentarii români nu pot să se concentreze pe problemele dezbătute la Bruxelles dacă deţin şi funcţii de conducere în partidele lor

Europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Paşcu, ocupant al poziţiei a şaptea pe lista de candidaţi a PSD la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, a declarat, ieri, la Oradea, că persoanele care vor reprezenta România la Parlamentul European nu vor putea să se concentreze pe problemele dezbătute la Bruxelles dacă deţin funcţii de conducere în partidele din care provin.

"Nu poţi să fii în ambele locuri deodată. Dacă eşti la Bruxelles, trebuie să te concentrezi pe ceea ce se întâmplă acolo", a afirmat actualul europarlamentar român. El i-a dat exemplu pe Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte PD, dar şi pe Titus Corlăţean, secretar general al PSD. În aceeaşi situaţie se află şi primarul Oradiei, Petru Filip. Spre deosebire de candidatul social-democrat, Filip consideră că nu va fi nicio problemă să se ocupe în continuare de filiala bihoreană a PD din funcţia de preşedinte, pe care o deţine până la sfârşitul anului 2009, în paralel cu activitatea de europarlamentar pe care o va deţine, având în vedere că ocupă locul trei pe lista democraţilor. Potrivit lui Petru Filip, activitatea de parlamentar european ese similară celei de parlamentar român, estimând că jumătate din timpul unei sesiuni se va afla în circumscripţie. Pe de altă parte, diferenţa dintre cei doi candidaţi se manifestă şi în privinţa temelor pe care cele două partide se vor concentra în timpul campaniei electoarle. Astfel, Ioan Mircea Paşcu a declarat că social-democraţii aflaţi pe listă se vor concentra pe abordarea temelor europene, urmând ca problemele de politică internă să fie dezbătute de conducerea partidului. "În Parlamentul European nu există putere şi opoziţie. Această instituţie funcţionează prin interacţiunea grupurilor politice. Există diferenţe de abordare pe aceleaşi teme. Noi suntem mai aproape de cetăţeni. În campanie vom avea un pachet, care, cuplat cu măsurile interne, va accentua latura socială", a declarat Ioan Mircea Paşcu.

Pe de altă parte, Petru Filip a anunţat că întreaga campanie electorală a democraţilor este construită pe şase teme majore: administraţia publică, educaţia, sănătatea, dezvoltarea infrastructurii, agricultura şi lupta împotriva corupţiei, care privesc mai mult problemele cu care se confruntă România şi care ar fi utile în timpul alegerilor interne.