Apele din PSD Bihor sunt din nou tulburi, după ce, ieri, dizidenţi social-democraţi au anunţat că intenţionează să organizeze sâmbătă, 16 august, de la ora 11:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, Conferinţa Judeţeană a PSD.

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii conducerii colective declarau că nu susţin ideea organizării unei conferinţe judeţene, motivând că în acest fel "se evită luptele interne pentru şefie". Ieri, însă, Alexandru Retegan anunţa că s-a reuşit să se strângă semnăturile a peste 70% dintre cei 137 de membri ai Consiliului Judeţean al PSD Bihor, în baza cărora poate fi convocat forul suprem de decizie al social-democraţilor bihoreni. "Conform statutului sunt suficiente semnăturile a o treime din numărul membrilor Consiliului Judeţean. Lista cu semnături o vom depune la dosarul Conferinţei, la comisia de validare. Nu trebuie să cerem aprobarea celor de la Bucureşti. De mâine (azi - n.r.) începem convocările individuale", ne-a declarat Alexandru Retegan. Acesta a precizat că vor fi invitaţi, pe lângă membrii Consiliului Judeţean, membrii comisiei de integritate şi ai comisiei economice, precum şi primarii şi viceprimarii care nu fac parte din Consiliul Judeţean al PSD. Pe ordinea de zi a Conferinţei se află alegerea noului preşedinte al filialei bihorene, respectiv a noilor structuri. Începând de azi, doritorii îşi pot depune candidaturile pentru şefia partidului.
Conform deputatului Alexandru Athanasiu, unul dintre cei 21 de membri ai noii structuri de conducere, strângerea semnăturilor unei treimi din numărul membrilor poate genera o astfel de convocare, însă data organizării Conferinţei Judeţene este atributul Biroului Permanent Naţional. "Potrivit statutului, se poate convoca o Conferinţă Judeţeană. Însă cel care poate stabili data unei astfel de reuninui este doar Biroul Permanent Naţional. Acesta se va reuni abia săptămâna viitoare", ne-a declarat Alexandru Athanasiu.

Un alt membru al Conducerii Colective, Claudiu Pop, a declarat că şansele ca această Conferinţă să fie invalidată sunt foarte mari. "PSD are nevoie de o coagulare a forţelor şi nu de dezbinarea pe care încearcă să o creeze unii. Această conferinţă judeţeană nu are girul celor de la Bucureşti. În cazul în care se va organiza, va fi invalidată", ne-a declarat deputatul Claudiu Pop.