Odată cu schimbarea puterii, funcţiile de conducere de la nivelul instituţiilor deconcentrate dar şi fotoliile de prefect şi subprefect vor fi ocupate de reprezentanţi ai noii coaliţii aflate la Guvernare.

Deşi s-a încercat depolitizarea prefecturilor, prin renunţarea la calitatea de membru de partid a ocupanţilor fotoliilor de prefect şi subprefect, precum şi crearea unui Corp al înalţilor funcţionari publici în care se putea accede, cel puţin teoretic, doar pe bază de examen şi în urma îndeplimirii unor condiţii printre care aceea de absolvire a unui curs la Institutul Naţional de Administraţie, ocupanţii funcţiilor de conducere nu vor mai rămâne prea mult timp în fotolii. Potrivit negocierilor purtate la nivel naţional între conducerile PSD şi PD-L, postul de prefect al judeţului Bihor ar urma să fie ocupat de un reprezentant al democrat-liberalilor, în timp ce social-democraţilor ar urma să le revină cele două posturi de subprefect. În prezent, prefectul Mircea Ghitea provine din rândul liberalilor, subprefectul Traian Abrudan este fost membru PD, iar cel de-al doilea subprefect, Todor Adalbert, a fost membru UDMR. Înlocuirea din funcţie a acestuia din urmă nu reprezintă o problemă, deoarece a ocupat funcţia de subprefect doar pe o perioadă determinată, el nefăcând parte din corpul înalţilor funcţionari publici. Pentru postul de prefect, democrat-liberalii au mai multe variante: pe lângă numele lui Gavrilă Ghilea şi Traian Abrudan se mai vehiculează şi cel al lui Mircea Matei, care după eşecul usturător de la parlamentare şi-ar dori cu orice preţ această funcţie. De asemenea, Gheorghe Sârb ar putea emite pretenţii la postul de prefect, în condiţiile în care, la sfârşitul lunii trecute, acesta a depus la Ministerul Internelor şi reformei Administrative, o cerere privind întoarcerea sa pe postul de secretar general al Prefecturii, din care s-a suspendat pe perioada mandatului de deputat şi care între timp a fost transformat în post de subprefect. În ceea ce-i priveşte pe social-democraţi, unul dintre posturile de subprefect ar putea să-i revină lui Claudiu Pop, care nu a mai reuşit să-şi reînnoiască mandatul de deputat şi ar putea pierde şansa de a câştiga şefia filialei PSD Bihor la viitoarea Conferinţă Judeţeană. Pentru cel de-al doilea post de subprefect încă nu au fost făcute nominalizări, dar unul dintre candidaţi ar putea fi Alexandru Retegan, care a mai ocupat această funcţie în perioada 2000-2004. În prezent, Retegan este consilier judeţean şi membru în comitetul care coordonează activitatea filialei PSD Bihor după demiterea fostei conduceri. "Împărţirea prefecturilor între PSD şi PD-L ar putea să nu fie definitivă, pentru că am înţeles că sunt unele filiale PD-L din ţară nemulţumite de modul în care s-a făcut repartizarea", a declarat senatorul PSD de Oradea Ioan Mang.

În ceea ce priveşte serviciile deconcentrate, negocierile vor avea loc pe plan local, la începutul lunii ianuarie, jumătate dintre fotoliile de conducere urmând să revină PD-L, iar cealaltă jumătate, PSD...