Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a continuat, ieri, atacurile la adresa liderilor UDMR Bihor. După ce săptămâna trecută a cerut verificarea, de către Guvernul Ungariei, a fodurilor gestionate de UDMR, inclusiv cele derulate prin Fundaţia Mecena, ieri, Tokes, s-a declarat nemulţumit că lideri ai UDMR încearcă să acceadă în funcţii de conducere laice ale Bisericii Reformate. Mai exact, acesta a făcut referire la deputaţii Lakatos Petru şi Peto Csilla. Lakatos a precizat însă că nu şi-a dorit niciodată o astfel de funcţie şi l-a acuzat pe Tokes că încearcă să arunce cu noroi pentru a abate atenţia de la problemele personale pe care le are.

Laszlo Tokes a declarat că salută "cu mare bucurie" adoptarea de către Parlamentul României a Legii lustraţiei, dar s-a arătat îngrijorat că aceasta a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională. "După 20 de ani, unele cercuri retrograde post-comuniste încearcă să îngrădească calea liberă a lustraţiei de care avem nevoie", a afirmat Tokes, care consideră că, după 20 de ani, "ar fi cazul să ne cunoaştem trecutul". Totodată, acesta a menţionat că ar trebui să aflăm cine a colaborat cu Securitatea, pentru a-i cunoaşte mai bine pe cei care candidează la funcţii de conducere. Potrivit lui Tokes, printre cei care doresc să acceadă în funcţii laice de conducere sunt şi unii lideri UDMR, cum ar fi Lakatos Petru, pe care fostul episcop l-a acuzat, în repetate rânduri, că a fost ofiţer al Ministerului de Interne înainte de 1989. "Am observat un mare interes din partea unor lideri UDMR pentru alegerile din cadrul Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului. Unii dintre demnitarii UDMR, cum ar fi deputaţii Lakatos Petru, Peto Csilla şi Varga Attila (n.r. - acesta din urmă fiind din Satu Mare) vor să candideze pentru funcţii înalte în ierarhia bisericească. Nicidecum nu ar fi îmbucurător ca Lakatos să devină demnitar laic, din moment ce a avut conflicte cu biserica noastră. Nu ar fi etic ca aceşti lideri UDMR (n.r. - Lakatos şi Varga) să candideze la funcţii de conducere în cadrul Eparhiei", a menţionat Laszlo Tokes, adăugând că despre Peto Csilla nu are nimic deosebit împotriva ei.
Contactat telefonic, deputatul Lakatos Petru a afirmat că nu îşi doreşte nicio funcţie de conducere în cadrul Bisericii Reformate. "Mă mir că cineva care are probleme cu memoria şi care încurcă lucrurile ocupă un loc în Parlamentul European. Eu nu am dorit să ocup nicio funcţie importantă în cadrul bisericii", a declarat Lakatos, adăugând că "nici nu ştim dacă era treaz sau nu". Potrivit lui Lakatos, deputatul Peto Csilla ocupă deja funcţia de administrator la Biserica Reformată din Olosig. "Eu nu am participat la alegeri şi nici nu mi-am dorit o funcţie", a mai adăugat deputatul UDMR, care consideră că Tokes "încearcă să arunce cu noroi pentru că asta ştie, aşa a fost învăţat, cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună. Probabil încearcă să abată atenţia de la problemele personale pe care le are (n.r. - divorţul de soţia sa)".