Ce adunătură sinistră! Parcă am fi pe corabia piraţilor. Judecată după competenţe, masa critică a miniştrilor propuşi de PD-L şi PSD în Guvernul de criză asta şi pare: o adunare pestriţă de ciungi, orbi, mimoze şi căţeluşi ţinuţi în lesă de aur a Cotroceniului. Imaginaţi-vă cupluri de morse competente din Guvernul B. Cu expresia asta ridiculiza Traian Băsescu presa, din câte îmi amintesc, aşa că fie-mi îngăduit să o aplic guvernului său de competenţi: Udrea-Niţă, croşetăreasa blondă şi baronul slinos. Sau cuplul horror Paleologu-Andronescu, cultura şi antieducaţia. Oprea-Blaga, morsa competentă în poliţişti şi buldogul dresat cu oscioarele guvernării. Monstruoasa acuplare ideologică atinge orgasmul cu perechi de pafarişti livrate cinic de cele două partide.

Prima observaţie: cei nouă miniştri propuşi de PD-L sunt reprezentaţi, cu două excepţii, de aripa dură din fostul PD. Gruparea Stolojan a pierdut pe toată linia. Practic îşi poate face bagajele şi să demisioneze, după exemplul şefului. Fie că nu şi-au asumat o guvernare alături de PSD, fie că au fost sancţionaţi din cauza dezertării lui Stolojoan, foştii liberali din PD-L n-au pupat "coledzi". Nu e clar acum dacă este cauza demisiei lui Stolojan sau un efect al ei. A doua observaţie: au intrat în PD-L doar aplaudacii lui Băsescu, robii săi umili, altfel morse competente.
Cei doi foşti liberali pripăşiţi în Guvernul ruşinii, al compromisului şi al înşelării încrederii electorale vin pe alte filiere. Sunt două specii total diferite. Toader Paleologu pare o alegere inspirată, merită exclus din adunătură şi judecat separat. Cultivat, rafinat, lucid, e de mirare că a acceptat compania slinoasă a adunăturii de pripas pompos numită Guvern. Însă celălalt fost liberal, Gabriel Sandu, de pildă, pare genul clasic de politician bun la toate. Propus la comunicaţii are tot atâta legătură cu domeniul cât are Udrea cu Turismul. Dacă eram măcar Thailanda, patria turismului sexual, desemnarea planturoasei blonde avea măcar un sens simbolic, dacă nu practic.
Dar să revenim. Domnul Sandu s-a specializat, potrivit propriului său CV, în saltele Relaxa Mizil şi în mobilă Elvila (gruparea Cataramă din PNL). Saltele, mobilă, comunicaţii, tot un drac. Ca politician, joacă rolul politrucului perfect: lipsit de substanţă, însă disciplinat şi entuziast.
Doamna Monica Ridzi. Ce CV baroc, greu ca o cărămidă! Deşi pare un politician cât de cât respectabil, CV-ul domniei sale o recomandă pentru orice, dar absolut orice post în minister. Azi e la Tineret, dar mâine poate fi Industrii, la Muncă, la Justiţie, la Administraţie sau la Apărare. Genul de politician multilateral dezvoltat, doamna Ridzi se pricepe la toate. Nu râdeţi, mai bine uitaţi-vă pe CV-ul ei cu atenţie. Omul este o raritate. Citez la întâmplare din numeroasele specializări ale d-nei Ridzi: doctor în ştiinţe inginereşti, licenţiată în ştiinţe juridice, licenţiată în ştiinţe economice, absolventă a Şcolii de Administraţie Publică Locală, competentă în pedagogie, inspector de resurse umane. Mă rog, lista e lungă. Asa ceva, oriunde în altă parte, s-ar numi simplu: impostura.
Ce rămâne? O garnitură de pedişti din aripa dură, frăgeziţi la Cotroceni printr-un număr special de dresaj politic: Blaga, Berceanu, Videanu, Pogea. Unşi cu toate alifiile, sunt politicieni cu potenţial de performanţă în Guvern, dar sunt deja sinonimi cu criza de cadre din PD-L. Eternii Blaga, Berceanu, Videanu, Pogea! De parcă la atât se reduce portofoliul de inteligenţă din partidul lui Traian Băsescu. Nu l-a ironizat el cu vorba asta pe Tăriceanu? Cu ce a dovedit că portofoliul de materie cenuşie din partidul sau ar fi mai bogat? În zece ani, niciun creier nou. Toate-s vechi şi cam stătute.
La PSD, lucrurile sunt mai simple: din nouă miniştri desemnaţi, cinci, la care se adaugă vicepremierul, au făcut parte şi din guvernul Năstase, ăla corupt şi bun de tras în ţepe. Dincolo de orice analize complicate, vă reamintesc un lucru simplu: Marian Sârbu, Ilie Sârbu, Dan Nica, Gabriel Oprea, Ecaterina Andronescu, Cristian Diaconescu au făcut parte din cel mai odios guvern de după 1990. Aţi uitat? Au girat cea mai coruptă guvernare posibilă, au fost jumătatea ei. Iată-i astăzi, mai spălaţi şi mai curaţi, gata să ia o halcă bună de putere. Dacă-l adaugaţi la listă pe Victor Ponta, pupilul lui AN, şi pe Constantin Niţă, simbolul baronetului roşu, toate bune. Ce guvern! Ce adunătură de Corabia Piraţilor, ce morse competente! Cu ei trecem criza?

Nu mă pricep la economie, dar dacă adăugaţi la tabloul de mai sus programul de guvernare, cred că avem sub ochi imaginea completă a dezastrului: un rai socialist, în care vom trăi fericiţi şi nici măcar nu vom simţi că justiţia a murit. Practic, nici nu contează dacă-l pun la justiţie pe Deleanu, pe Selegean, pe Buta, pe Bârsan, pe Lupaşcu sau oricare alt nebun care vrea să intre în latura asta...