Cristian Tudor Popescu (gândul.info): "Printre toţi tinerii pe care îi cunosc, până în 40 de ani, nu e nimeni care să voteze într-un anumit fel. Toţi au o anume respingere. Resping un sistem şi, în acest moment, societatea românească se polarizează mai puternic poate decât a fost în 1990. Această polarizare îşi aruncă proiecţia în viitor pentru că toţi oamenii aceştia sunt tineri şi vor avea un rol de jucat în anii următori. Ei vor face România de mâine o recoagulare a modurilor de a gândi, al modurilor de a fi, de a trăi. Tinerii aceştia refuza valorile pe care încearcă să le impună cei mai în vârstă. Nu mai doresc să se acomodeze, să se strecoare, să găseasca o breşă în sistem. În zilele următoare s-ar putea să asistăm la reversul unui fenomen care a caracterizat sfârşitul anilor ‘90 şi începutul anilor 2000: fiecare pentru el. A existat o perioadă până în 1997-1998 în care oamenii gândeau în soluţii de ţară, colective. După 98-99, lucrurile s-au schimbat. S-ar putea să asistăm la o recoagulare a sentimentului soluţiilor colective şi în care să fie angrenaţi tinerii de până în 40 de ani".

 

Dan Tapalagă (Hotnews): "N-a fost un vot pro-Iohannis, ci un vot anti-Ponta din ficaţi. Candidatul PSD a pierdut deoarece şi-a umilit poporul, în toate felurile posibile. L-a minţit continuu, zi de zi, obscen, jignitor, pana la exasperare. L-a furat cu toată cohorta lui de penali, l-a manipulat grosolan cu televiziunile de partid. În fine, Ponta şi-a batjocorit poporul deposedându-l brutal de ultimul bun: dreptul de vot. A fost suprema umilinţă, ultima aroganţă, picatura care a umplut paharul".

 

Valentin Naumescu (Contributors): "Aroganţa guvernării şi convingerea lor că suntem proşti şi cumpărabili cu 700 de lei (echivalentul lui "Nicule, mai dă-le o sută!" de acum 25 de ani) au primit, în f(o)nd, ceea ce meritau. România s-a schimbat în adâncimea ei socio-culturală, a văzut şi cunoscut Occidentul, a ieşit din ignoranţă şi din teama de sistem a generaţiei precedente, are deja o clasă mijlocie educată şi responsabilă, căreia îi pasă de drepturi şi libertăţi, şi care nu se mai mulţumeşte cu firimituri aruncate în batjocură de la masa boierilor".

 

Moise Guran (TVR 1, Europa FM): "DNA. Acesta este adevăratul câştigător al alegerilor. Spuneţi ce vreţi, nu vreau să iau din gloria momentului Iohannis dar DNA a reprezentat motorul votului anti PSD. Şi staţi că abia urmează lucruri... PSD este la putere, are guvernul şi parlamentul. Şi mai are şi o fereastră strâmtă de oportunitate (circa 6-8 luni) până vom intra în retorica alegerilor parlamentare din 2016".