În ciuda pandemiei de coronavirus, majoritatea alegătorilor bihoreni și-au făcut datoria civică de a decide asupra reprezentării lor la nivel local și județean și s-au prezentat la urne. Candidatura lui Ilie Bolojan la președinția CJ Bihor a scos un procent nesperat de alegători din letargie.

De acum președintele ales al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan a fost locomotiva liberalilor la aceste alegeri locale. Notorietatea și realizările din cele trei mandate de primar al Oradiei au fost argumentul imbatabil pe care bihorenii l-au apreciat ca atare. În județ, procentul participării la vot a fost de 52,23%, votând 263.028 de bihoreni.

La Oradea, ”moștenirea Bolojan” a jucat un rol decisiv în alegerea lui Florin Birta în funcția de primar, dar nu trebuie ignorată prezența activă a acestuia în administrația locală orădeană și bagajul de cunoștințe administrative pe care le-a căpătat prin implicarea în realizarea proiectelor edilitare din Oradea, care au schimbat efectiv fața orașului. La Oradea au votat 69.228 de cetățeni, prezența la urne fiind de 37,11%.

 

Rezultate parțiale

După centralizarea rezultatelor de la 140 de secții de vot din Oradea rezultatele sunt următoarele:

La funcția de președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan a câștigat alegerile cu un procent de 74,34%; al doilea clasat este candidatul UDMR, Szabó József cu 10.56%, urmat de Ioan Mang (PSD) cu 6,82%, Szilagyi Zsolt (PPMT) cu 3,41% și SImona Bișboacă (USRPlus) cu 2,23%. 

Pentru funcția de primar al Oradiei, după centralizarea rezultatelor din 140 de secții din Oradea, liberalul Florin Birta este câștigător cu un procent de 70,27%, urmat de Cseke Attila (UDMR) cu 11,36%, Emilian Pavel (PSD) 7,71%, Zatykó Gyula (PPMT) 3,70%, Ioana Mihăilă (USRPlus) 3.01%, Mircea Jacan (POL) 1,26%. 

În Consiliul Local Oradea, PNL va fi partiul majoritar, cu un procent provizoriu de 65,3%, urmat de UDMR cu 11,4%, PSD 8,87%, USRPlus 3,93%, PPMT 3,73%, POL 1,84%.

În cursul acestei zile, după finalizarea numărătorilor și oficializarea rezultatelor, vom publica rezultatele finale și numărul de mandate de consilieri locali și județeni pe care le vor avea partidele politice în componența organelor administrațiilor locale.