Democrat-liberalii bihoreni nu renunţă la ideea organizării unui referendum în Oradea privind introducerea tichetelor sociale pentru pensionarii cu pensii de până la 800 lei. PD-L Bihor a anunţat că va trimite o scrisoare deschisă liderilor filialelor judeţene ale PSD, PNL şi UDMR, prin care le cere sprijinul pentru organizarea unei consultări populare în data de 6 decembrie, odată cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

 

Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, a declarat, ieri, că partidul din care face parte a recurs la această soluţie pentru a da suficient timp de gândire celor trei partide care au reprezentanţi în Consiliul Local Oradea pentru a-şi exprima susţinerea pentru proiectul privind organizarea referendumului local. "Am analizat cele întâmplate şi recunoaştem că timpul a fost foarte scurt", a precizat Matei, făcând referire la faptul că propunerea privind organizarea unei consultări populare în data de 22 noiembrie a fost făcută cu doar două zile înainte de şedinţa Consiliului Local, astfel că ceilalţi consilieri nu ar fi avut suficient timp la dispoziţie pentru a se decide dacă susţin sau nu acest demers. De altfel, proiectul de hotărâre privind referendumul nu a putut fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei CLO, deoarece era semnat de doar şapte aleşi locali, cei ai PD-L, faţă de nouă cât ar fi fost nevoie. În scrisoarea deschisă, PD-L Bihor precizează că situaţia pensionarilor din Oradea este una deosebit de grea, în municipiu fiind aproximativ 32.000 de persoane vârstnice care se află în situaţie de risc social şi de dependenţă, având pensii de până la 800 de lei. "Facem apel la Domniile Voastre, ca prin calitatea pe care o deţineţi, ca factori importanţi de decizie politică, să creaţi condiţiile ca o asemenea consultare populară să aibă loc, determinând astfel grupurile de consilieri locali să fie de acord să asculte opţiunea cetăţenilor din Oradea exprimată prin vot, conform prevederilor legale. Ne exprimăm convingerea că un asemenea demers ar fi corect şi util în acelaşi timp, motiv pentru care vă propunem organizarea acestei consultări pentru data de 6 decembrie, existând astfel timp suficient pentru luarea unei decizii care să vină în sprijinul celor peste 32 000 de pensionari din municipiul Oradea aflaţi în nevoi", se arată în scrisoarea deschisă adresată liderilor filialelor judeţene ale PSD, PNL şi UDMR, Ioan Mang, Cornel Popa şi Alexandru Kiss.

Reamintim că PD-L Bihor vrea ca orădenii să se pronunţe cu privire la oportunitatea acordării, de către Primărie, a unor tichete în valoare de 150 lei/persoană/trimestru pentru pensionarii cu pensii de maximum 500 lei, tichete de 120 lei/persoană/trimestru pentru pensionarii cu pensii cuprinse între 501 şi 600, respectiv tichete în valoare de 90 lei/persoană/trimestru pentru cei care au pensii cuprinse între 601 şi 800 lei.