Ministrul bihorean spune că este vorba de o campanie de denigrare, scopul fiind să creeze haos înaintea Bacalaureatului

PDL cere demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină". Declaraţia a fost făcută ieri de preşedintele PDL, Emil Boc. Ministrul bihorean susţine că acuzaţiile sunt nefundamentate şi fac parte dintr-o campanie de denigrare la adresa sa.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi". "Demisia este necesară şi evidentă. Este inadmisibil să ai în fruntea Ministerului Educaţiei un om care, din nefericire, a fost promovat pe bază de plagiat", a spus Emil Boc. El a arătat că nu are nimic cu Ioan Mang, îl respectă, dar a repetat faptul că în fruntea Ministerului Educaţiei "nu are ce căuta" o persoană cu o carieră "fundamentată pe plagiat". Emil Boc a susţinut că întreaga operă academică a lui Mang "este una de plagiat între 80 şi 90%" şi a apreciat că numirea acestuia în fruntea Ministerului Educaţiei "arată uriaşele interese" care există la acest minister pentru a schimba Legea educaţiei. La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, întrebat dacă PDL va depune o moţiune simplă la adresa ministrului Educaţiei în cazul în care acesta nu-şi va da demisia, a confirmat acest demers, arătând că PDL "va folosi tot arsenalul" pentru a determina demisia lui Ioan Mang. Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, respinge acuzaţiile de plagiat aduse de Emil Boc şi susţine că totul este o acţiune politică, o ripostă după pierderea controlului asupra ministerului.

"Scopul lor este că creeze haos"

"Sunt nişte lucrări ştiinţifice pe care domniile lor este destul de greu să le înţeleagă, în care aspecte teroretice ale unor algoritmi care nu pot fi modificaţi, care nu sunt invenţia lui Mang, au fost prezentaţi în partea introductivă, după care scopul lucrării, dat şi în titlu, a fost de a implementa aceşti algoritmi astfel încât să se vadă tăria şi valoarea acestora. (...) Nu e vorba de niciun plagiat, este vorba de teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui şi, într-adevăr, l-au pierdut", a declarat Mang, la România TV. Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care cei de la PDL dovedesc că a plagiat, Mang a răspuns: "Dacă cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi mai ales autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens, categoric mă retrag. Dar aşa pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme... De fapt, scopul lor este unul singur: să creeze haos în sistemul educaţional cu două săptămâni înainte de a începe bacalaureatul special şi cu o lună înainte de a începe examenul de bacalaureat. Categoric este o acţiune politică."